Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά της απόφασης του δικαστηρίου του Μέιν που τον αποκλείει από τα ψηφοδέλτια στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία, ενώ σε περίπου δέκα μήνες αναμένονται να στηθούν οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ads

Μια εβδομάδα έπειτα από παρόμοια απόφαση στο Κολοράντο, οι αρχές του Μέιν έκριναν την Πέμπτη πως ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται αδιαφιλονίκητο φαβορί στην κούρσα των Ρεπουμπλικάνων «δεν είναι κατάλληλος για να ασκήσει το αξίωμα του προέδρου», εξαιτίας της επίθεσης οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν την Τρίτη (2/1) από τη δικαιοσύνη του Μέιν να ακυρώσει την απόφαση της υπουργού Εσωτερικών των Δημοκρατικών της πολιτείας Μέιν, Σένα Μπέλοους, χαρακτηρίζοντάς τη «μεροληπτική» πολιτικό, η οποία «ενήργησε κατά τρόπο αυθαίρετο και ιδιότροπο».

«Έχω εμπιστοσύνη στην απόφασή μου και στο κράτος δικαίου», αντέτεινε η κυρία Μπέλοους σε δήλωση της μετά την προσφυγή του Τραμπ.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του πρώην προέδρου (2017-2021) ασκήθηκαν διώξεις τον Αύγουστο σε ομοσπονδιακό επίπεδο καθώς και στην πολιτεία Τζόρτζια: κατηγορείται πως προσπάθησε να επιτύχει την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020.

Οι αποφάσεις των αρχών που πάρθηκαν για τον αποκλεισμό του Τραμπ σε Μέιν και Κολοράντο δεν αφορούν σε αυτό το στάδιο παρά μόνο την εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, που θα διεξαχθεί σε αυτές τις δυο πολιτείες στις 5 Μαρτίου.

Ωστόσο, δεν μπορούν να εφαρμοστούν όσο βρίσκεται η υπόθεση ακόμη στα δικαστήρια.

Ενέργειες για τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγιναν και σε άλλες πολιτείες. Στις πολιτείες Μίσιγκαν και Μινεσότα, απορρίφθηκαν.