Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος Πρόεδρος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ανατρέποντας την απόφαση του Δεκεμβρίου για την μη καταλληλότητα του να διεκδικήσει ή να κατέχει αξίωμα.

Ads

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι ο Τραμπ δεν είναι κατάλληλος να διεκδικήσει ή να κατέχει αξίωμα, απαγορεύοντας του να συμμετάσχει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο με τη νομική ομάδα του Τραμπ να ασκεί έφεση στην απόφαση.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί επειδή ο Τραμπ θεωρείται ότι συμμετείχε σε στάση εναντίον των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια της εισβολής στο Καπιτώλιο.

Ads

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του σήμερα Δευτέρα (4/3), ενόψει της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης της Σούπερ Τρίτης, κατά την οποία θα διεξαχθούν ταυτόχρονα προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε 15 πολιτείες συμπεριλαμβανομένου και του Κολοράντο. Σχετικό αίτημα προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο ο πρώην πρόεδρος φρόντισε να γεμίσει με πιστούς στον ίδιο δικαστές πριν την ήττα του στις εκλογές του 2020, είχε καταθέσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Κολοράντο, για να μην υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ φαίνεται ότι λύνει και το πρόβλημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές.