Ήταν η τρίτη τηλεμαχία μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, και ήταν και πάλι η υποψήφια των Δημοκρατικών που την κέρδισε. Κλίντον και Τραμπ διασταύρωσαν για άλλη μια φορά τα ξίφη τους πριν τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων να προειδοποιεί ότι ίσως να μην δεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης, αφήνοντας αιχμές προκαταβολικά για νοθεία.

Ads

Ποιός κέρδισε;

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του 3ου και τελευταίου τηλεοπτικού ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Ads

Ολόκληρο το ντιμπέιτ

Δεν θα δεχτεί την ήττα του ο Τραμπ

Το κλίμα στην τελευταία τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο επίδοξων προέδρων των ΗΠΑ ήταν μακράν πιο κόσμιο από ότι στις προηγούμενες δύο τηλεμαχίες, που χαρακτηρίστηκαν από προσωπικές επιθέσεις και ροζ χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ωστόσο ήταν σε αυτό το ντιμπέιτ που ο εριστικός πάντα Ντόναλντ Τράμπ πέταξε μία βόμβα που προκαλεί ανησυχία για την επομένη μέρα των εκλογών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο δισεκατομμυριούχος είπε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί ήττα του, αφήνοντας προκαταβολικά αιχμές για νοθεία.

Απειλώντας να ανατρέψει έναν βασικό πυλώνα της αμερικανικής δημοκρατίας, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δηλώσει ότι θα δεχθεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν χάσει από την Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως πει πριν την χθεσινή τηλεοπτική αναμέτρηση ότι οι εκλογές «θα είναι στημένες». Όταν ερωτήθηκε εάν θα δεχόταν τα αποτελέσματα, είπε, «Θα σας πω τότε. Θα σας κρατήσω σε αγωνία».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την αντίσταση του Τραμπ «τρομακτική».

E-mails έναντι σεξουαλικών σκανδάλων

Η Κλίντον αντιμετώπισε για πρώτη φορά ερωτήσεις που αφορούν τις αποκαλύψεις για τα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία την δείχνουν να έχει διαφορετικό ύφος σε προσωπικό επίπεδο από ό,τι στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την Γουόλ Στριτ και το διεθνές εμπόριο. Ντρίμπλαρε όμως την ερώτηση, αλλάζοντας την κατεύθυνση της συζήτησης στον πιθανό ρόλο της Ρωσίας στα μηνύματα, που υποκλάπηκαν.

Ο Τραμπ από την άλλη ήρθε στην τελική τηλεοπτική διαμάχη αντιμέτωπος με μια σειρά σεξουαλικών κατηγοριών από γυναίκες που βγήκαν στη δημοσιότητα αφού είχε αρνηθεί στην προηγούμενη τηλεμαχία ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε γυναίκες. Η άρνηση των κατηγοριών από τον Τραμπ βγήκε μετά από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο ακούγεται να καυχιέται ακριβώς για αυτό.

Ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν δημόσια γιατί «είτε θέλουν φήμη, είτε γιατί κατευθύνθηκαν από την καμπάνια της Κλίντον».

Ο ρόλος της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Το τελευταίο ντιμπέιτ είχε και άρωμα Ρωσίας, καθώς η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε με δριμύτητα τον Τραμπ ότι δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για Αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, καθώς ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αρνήθηκε εμφανώς να δεχθεί την βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.

Σε μια έντονη αντιπαράθεση τους, η Κλίντον ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν στηρίζει τον Τραμπ γιατί «θα προτιμούσε να είχε ένα ανδρείκελο για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Τραμπ απέρριψε κάθε σχέση με τον Πούτιν και είπε ότι καταδικάζει κάθε ξένη ανάμειξη στις εκλογές. Αρνήθηκε όμως και να δεχθεί την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία είναι αναμεμειγμένη στην παραβίαση δεδομένων (χάκινγκ) των οργανώσεων των Δημοκρατικών.

Τείχος εναντίον ανοιχτών συνόρων

Ο Τραμπ στη συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση ασκώντας πίεση στην Κλίντον σχετικά με τους μετανάστες και κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει μια πολιτική «ανοικτών συνόρων», έναν χαρακτηρισμό που αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει την κατασκευή ενός τοίχου κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, είπε ότι υπό την προεδρία της Κλίντον, «οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μπαίνουν σωρηδόν στη χώρα μας».

Και στη μέση οι αμβλώσεις

Οι δύο υποψήφιοι περιέγραψαν επίσης εντελώς αντίθετα σχέδια για το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο υπό τις αντίστοιχες προεδρίες των, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να δηλώνει ότι η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις θα ανατραπεί από τους δικούς τους δικαστικούς υποψήφιους. Η Κλίντον δεσμεύτηκε να διορίσει δικαστές που θα σεβαστούν την απόφαση, λέγοντας: «Έχουμε κάνει πολύ δρόμο για να γυρίσουμε πίσω τώρα».

Τα επόμενα στρατηγικά βήματα μέχρι την κάλπη

Η Κλίντον ξεκίνησε τον ντιμπέιτ μπροστά από τον αντίπαλό της σε ποσοστά, στις περισσότερες επίμαχες πολιτείες. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει είναι να συνεχίσει να αποδεικνύει ότι ο Τραμπ δεν είναι ικανός για να ασκήσει τη προεδρία, και να αρχίσει να μειώνει τις βαθιές αντιπαραθέσεις στην Αμερική, οι οποίες έχουν χειροτερέψει κατά την προεκλογική περίοδο. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν θα είναι εύκολο για την Δημοκρατική υποψήφια, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί αμφισβητούν επίμονα την εντιμότητά της και την αξιοπιστία της.