Εκτενές ρεπορτάζ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μεταναστευτικό/προσφυγικό μετά την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα φιλοξενεί το δίκτυο Euractiv.

Ads

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε αυτό, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαφορές στην αντιμετώπιση του ζητήματος από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Κι αυτό γιατί οι μετανάστες αν και έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από τα βουλγαρικά σύνορα, επιλέγουν να μην το κάνουν προτιμώντας το ελληνικό πέρασμα».

«Μας είπαν ότι απαγορεύεται να πάμε εκεί» δηλώνουν κάποιοι μετανάστες χαρακτηριστικά.

Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, φαίνεται να οφείλεται στην καθαρά υποστηρικτική στάση που έχει υιοθετήσει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έναντι των τουρκικών θέσεων τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τη στιγμή που η Ελλάδα την ίδια στιγμή μπλόκαρε κοινή δήλωση του ΝΑΤΟ προκειμένου να στηριχθεί η Άγκυρα στο μέτωπο του Ιντλίμπ στη Συρία.

Ads

Μάλιστα, ο Μπόικο Μπορίσοφ όχι μόνο μίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο τις προηγούμενες μέρες, αλλά θα έχει συνάντηση μαζί του σήμερα. Όπως σημειώνεται μάλιστα ο Βούλγαρος πρόεδρος λειτουργούσε εδώ και αρκετό και καιρό ως σύμμαχος της Τουρκίας, ακόμη και στις περιόδους της μεγάλων εντάσεων των σχέσεων της με την ΕΕ.