Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας απάλλαξε τον αείμνηστο θρύλο του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα από κατηγορίες φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος σε μια δικαστική διαμάχη που διήρκεσε 30 χρόνια.

Ads

Ο Μαραντόνα, γνωστός ως «El Pibe de Oro» ή «Το Χρυσό Πόδι» κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε εταιρείες πληρεξουσίων στο Λιχτενστάιν για να αποφύγει τα νομικά τέλη όταν λάμβανε πληρωμές μεταξύ 1985 και 1990 από τον σύλλογο της Νάπολι για τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας του.

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρώμης ανέτρεψε μια ετυμηγορία του 2018 στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ένα δικαστικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και το οποίο είδε το Reuters.Ο Μαραντόνα πέθανε τον Νοέμβριο του 2020 από καρδιακή προσβολή. Οι οπαδοί της Νάπολι και της εθνικής Αργεντινής τον λάτρευαν ως «θεό του ποδοσφαίρου».

Οι έρευνες για τις φορολογικές πληρωμές του ποδοσφαιριστή ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κατέληξαν σε κατηγορίες 37 εκατομμυρίων ευρώ (40,38 εκατομμύρια δολάρια) και την κατάσχεση μερικών από τα υπάρχοντά του, κατά τις επισκέψεις του στην Ιταλία.

Ads

Ο δικηγόρος του Άντζελο Πισάνι είπε στο Reuters ότι η υπόθεση «τελείωσε και μπορώ να πω, χωρίς τον φόβο ότι θα διαψευστώ, ότι ο Μαραντόνα δεν υπήρξε ποτέ φοροφυγάς». Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τελική ετυμηγορία «δικαιώνει τους οπαδούς, τις αξίες του αθλητισμού, αλλά κυρίως τη μνήμη του Μαραντόνα. Βάζει μια ταφόπλακα σε μια δίωξη που υπέστη για 30 χρόνια (…) Οι κληρονόμοι έχουν πλέον νόμιμο δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Ελπίζω ότι θα το κάνουν, στη μνήμη του πατέρα τους».