Ντέρμπι στις επόμενες εκλογές στην Καταλονία δείχνει νέα δημοσκόπηση.  

Ads

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μπορεί να μην καταφέρουν να διατηρήσουν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο καταλανικό κοινοβούλιο στις περιφερειακές εκλογές του ερχόμενου μήνα, δείχνει δημοσκόπηση, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να αυξήσουν το μερίδιο των ψήφων τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Metroscopia, τα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015. 

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας προβλέπεται να κερδίσουν επίσης 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές. 

Ads

Σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν 67 έδρες, μία λιγότερη από την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζονται για να ελέγχουν το καταλανικό κοινοβούλιο.

Οι ενωτικές δυνάμεις δεν θα είχαν ούτε αυτές την πλειοψηφία στο εν λόγω σενάριο, αν και η δημοσκόπηση δείχνει πως πολλοί ψηφοφόροι, γύρω στο 23%, παραμένουν αναποφάσιστοι.

Πάντως η συμμετοχή στις εκλογές, για τις οποίες ο καθαιρεθείς πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα είναι οι πιο σημαντικές στην ιστορία της περιφέρειας, προβλέπεται ότι θα φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ 80%.

Σημειώνεται ότι οι αυτονομιστές έχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου ντε φάκτο δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απ’ ευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.