Την ερχόμενη εβδομάδα  αναμένεται στο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που συγκεντρώνει εκπροσώπους των περισσότερων κυβερνήσεων του κόσμου, τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, εκπροσώπους της νέας γενιάς και επιχειρηματίες.

Ads

Από τις 15 έως τις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η 54η έκδοση του Φόρουμ με τίτλο «Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη».

Σε συνέντευξη τύπου ενόψει της έναρξης των εργασιών της παγκόσμιας διάσκεψης, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μποργκ Μπρέντε σημείωσε ότι η φετινή διοργάνωση στο Νταβός λαμβάνει χώρα σε μια πολύ δύσκολη γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα, μέχρι το υπέρογκο χρέος πολλών χωρών και το αυξανόμενο κόστος ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους.

Η φετινή διοργάνωση εξετάζει την αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης εν μέσω πολύπλευρων παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική πρόοδος σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ads

Στα κρίσιμα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν συγκαταλέγονται τα τυχόν ακραία κλιματικά φαινόμενα που θα εμφανιστούν το τρέχον έτος και οι τρόποι για καλή προετοιμασία των κοινωνιών και των κρατικών υποδομών σε όλο τον κόσμο, θεωρώντας ως δεδομένο ότι αυτά τα φαινόμενα θα παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά πλέον εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, με δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομία, άλλα και στη βιοποικιλότητα και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.

Επίσης, κεντρικό ρόλο θα έχουν και τα θέματα σχετικά με την παραπληροφόρηση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου, ο κ. Μπρέντε εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι «το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρέχει τη δομή για την ανάπτυξη της έρευνας, των συμμαχιών και των εργαλείων που απαιτούνται για συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή η ετήσια συνάντηση θα χρησιμεύσει ως επιταχυντής αυτής της συνεργασίας, εμβαθύνοντας τις συνδέσεις μεταξύ ηγετών και μεταξύ των διαφόρων πρωτοβουλιών».