Με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται οι προβληματικές τράπεζες, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος της κατ’ αρχην συμφωνίας που επετεύχθη στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ads

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.

Όπως σημείωσε, η συμφωνία για την εξυγίανση αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία διάσωσης ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για τη στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης. «Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ, κατά τα πρώτα χρόνια κυρίως, θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης», επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Και εάν αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

Ads

Αμερικανικά ΜΜΕ: Συμβιβαστικό προσχέδιο συμφωνίας στην Ευρωζώνη

Σε ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων σε ιστοτόπους αμερικανικών ΜΜΕ, γίνεται λόγος για «συμβιβαστικό προσχέδιο» συμφωνίας στην Ευρωζώνη. Αναφέρεται επίσης ότι ορίζει την εκχώρηση μέρους της ισχύος των κρατών-μελών σε μια κεντρική αρχή αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και τη δημιουργία «κοινού δικτύου χρηματοδότησης».

Επίσης, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε η σύσταση ενός σώματος που θα ευθύνεται για τις προτάσεις ανακεφαλαιοποίησης ή κλεισίματος των ευρωπαϊκών τραπεζών, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο και θα απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή σε περίπτωση μη υιοθέτησης κάποιας πρότασης η πλειοψηφία των ψήφων των κρατών-μελών της τραπεζικής ένωσης. Επιπρόσθετα, το κράτος-μέλος στο οποίο βρίσκεται μια τράπεζα θα μπορεί να ασκεί βέτο, αν απαιτείται η χρήση δημοσίων εσόδων για τη διάσωση της τράπεζας.

Σημειώνεται τέλος ότι τα κεφάλαια της αρχής θα προέρχονται από τα κεφάλαια εθνικών αρχών για μια δεκαετία, ενώ στη συνέχεια θα αντλούνται από ειδικό φόρο που θα επιβάλλεται στις τράπεζες και στους βασικούς μετόχους.