Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σοβαρές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα.

Ads

Όπως είπε οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές, σημειώνοντας ότι το κύριο μέλημα των εκπροσώπων των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά ζητήματα, τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.α., δήλωσε και ανέφερε πως κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες. Ωστόσο όπως είπε «είναι σημαντικό η Ελλάδα να τις υλοποιήσει». 

Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι «σοβαρή», αλλά ανέφερε πως παραμένουν ανοιχτά κάποια δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του κενού. «Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Ads