Πυρά κατά του άλλοτε στενού συμμάχου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Ναβούτογλου, μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και την επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Ads

Μετά την ήττα – ορόσημο στην τουρκική μητρόπολη, ο Νταβούτογλου που έχει στήσει τον Ερντογάν στον τοίχο από το 2016 που τα «έσπασαν», δήλωσε χθες πως «υπήρχε άλλοτε μια κυβέρνηση που έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της», προσθέτοντας πως όσοι ευθύνονται για την «ολίσθηση» από τις αρχές του κόμματος «πρέπει να πληρώσουν το τίμημα».

«Το να λες ότι οι εκλογές είναι έγκυρες ακόμη κι αν κέρδισες με μια ψήφο και μετά να αλλάζεις στάση · το να μιλάς περί επιβίωσης της χώρας όταν αναφέρεσαι σε μια εκλογική διαδικασία και το να χαρακτηρίζεις τρομοκράτη όποιον διαφωνεί δείχνει παντελή αποσύνδεση από την συνείδηση του κόσμου», υποστήριξε.

Οι ψηφοφόροι φάνηκαν να τιμωρούν το AKP για την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, αλλά και για την ελεύθερη πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που απώλεσε 30% της αξίας της πέρυσι και άλλο ένα 10% φέτος. «Αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, όπως το 2008. Τότε, όμως, υπήρχαν άνθρωποι στο πηδάλιο της οικονομίας που καταλάβαιναν την οικονομία. Υπήρχε όραμα», συνέχισε ο Νταβούτογλου. «Δεν μπορούμε να βγούμε από αυτή την κρίση με τη νοοτροπία ότι τα ξέρουμε όλα, τι είναι καλύτερο για το καθετί, υποβαθμίζοντας πράγματα, νομίζοντας ότι ομαδική δουλειά είναι απλά να αναθέτεις πράγματα στον στενό σου κύκλο», είπε.

Ads

Σημειώνεται πως ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και ο πρώην πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικά μέλη του AKP αποχώρησαν από το κόμμα κι ετοιμάζονται να ιδρύσουν νέο.

Ο πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φημολογείται ότι θα ενταχθεί στο νέο αυτό ισλαμιστικό κόμμα.