Νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, εκτιμάται πως συνετρίβη το αεροσκάφος της Egyptair. Ειδικοί και αξιωματούχοι δεν μπορούν να αποκλείσουν κανένα σενάριο για τα αίτια της εξαφάνισης του αεροσκάφους, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να είναι τρομοκρατική επίθεση, μηχανική βλάβη, αεροπειρατία, ανθρώπινο λάθος, ίσως και προσχεδιασμένη κατάρριψη. Οι έρευνες, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 66 άτομα, 56 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τελευταία επικοινωνία του χαμένου αεροσκάφους έγινε με Έλληνες ελεγκτές. 

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου «στις 3.37 το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 10-15 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό FIR. Πραγματοποίησε μια στροφή 90 μοιρών αριστερά και 360 μοιρών δεξιά, πήγε από τα 37.000 στα 9.000 πόδια και μετά η εικόνα του χάθηκε».

Το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους:

image

Ads

Ειδικότερα, από την ελληνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας αναφέρουν πως «περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος που εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ… συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου».

Το Airbus A320, της πτήσης MS804, βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδών και είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, όταν εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ στις 02.45 ώρα Καΐρου (03.45 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας, και παρά τις αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν το αντίθετο, το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου. Αλλά και το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι αιγυπτιακή στρατιωτική μονάδα είχε λάβει σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος στις 04.26 τοπική ώρα (05.26 ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, από την ελληνική πλευρά επισημαίνουν πως δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου. Όπως δήλωσε στο Mega ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνος Λιντζεράκος ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν εκείνο βρισκόταν στην Κέα, στις 02:55 (ώρα Ελλάδας) και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον πιλότο της EgyptAir, όταν το αεροσκάφος βγήκε από το ελληνικό FIR και πέρασε στο FIR της Αιγύπτου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή FIR και πύργου ελέγχου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ελεγκτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λιντζεράκο, στις 03:29 κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επτά μίλια εντός FIR Αιγύπτου χάθηκε από το ραντάρ. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη. Αμέσως ενημερώθηκε το Κάιρο, που είχε άγνοια για τα δεδομένα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να εντοπιστεί το αεροσκάφος από στρατιωτικά ραντάρ, σε περίπτωση που πετούσε πολύ χαμηλά. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε ότι οι έρευνες για το αεροσκάφος της EgyptAir βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για να αποκλεισθεί οποιαδήποτε εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος, περιλαμβανομένης της τρομοκρατικής ενέργειας.

«Επιχειρήσεις έρευνας διεξάγονται για το αεροσκάφος στην περιοχή όπου πιστεύεται ότι χάθηκε η επαφή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Καΐρου. Σε ερώτηση σχετικά με το αν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκράτες να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, ο αιγύπτιος πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτε. Οι επιχειρήσεις έρευνας πρέπει να ολοκληρωθούν για να μάθουμε το αίτιο».

Πάντως σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της EgyptAir εξαφανίστηκε.