Φτερά και αίμα πουλιών και στους δύο κινητήρες του αεροπλάνου της Jeju Air που συνετρίβη τον περασμένο μήνα στη Νότια Κορέα, σκοτώνοντας 179 ανθρώπους, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ένα άτομο από την ομάδα έρευνας.

Ads

Το αεροπλάνο Boeing, το οποίο είχε αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ με προορισμό την κομητεία Muan στη νοτιοδυτική Νότια Κορέα, προσγειώθηκε με την κοιλιά, προσπέρασε τον διάδρομο προσγείωσης στο περιφερειακό αεροδρόμιο, και τυλίχθηκε στις φλόγες αφού προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοίχο.

Μόνο δύο μέλη του πληρώματος στην ουρά του αεροπλάνου επέζησαν από τη χειρότερη αεροπορική καταστροφή στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Περίπου τέσσερα λεπτά πριν από τη συντριβή, ένας από τους πιλότους ανέφερε επαφή με σμήνος πουλιών και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προτού ξεκινήσει μια διαδικασία εκτροπής και επιχειρήσει να προσγειωθεί στο άλλο άκρο του διαδρόμου, σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Κορέας

Ads

Δύο λεπτά πριν ο πιλότος δηλώσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ζήτησαν προσοχή λόγω της «δραστηριότητας πτηνών» στην περιοχή.

Αυτό το μήνα, οι ερευνητές είπαν ότι βρέθηκαν φτερά σε έναν από τους κινητήρες που ανακτήθηκαν από το σημείο της συντριβής, προσθέτοντας ότι το βίντεο δείχνει ότι ένας κινητήρας είχε αγγιχθεί από πουλιά.

Το υπουργείο Μεταφορών της Νότιας Κορέας αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι βρέθηκαν φτερά και αίμα και στους δύο κινητήρες . Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου – βασικό στοιχείο για την εύρεση της αιτίας της συντριβής – σταμάτησαν να καταγράφουν περίπου τέσσερα λεπτά πριν το δυστύχημα, γεγονός που περιπλέκει την έρευνα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Sim Jai-dong, πρώην ερευνητής ατυχημάτων στο Υπουργείο Μεταφορών, είπε την Κυριακή ότι η έλλειψη δεδομένων ήταν εκπληκτική και πρότεινε ότι όλη η ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του εφεδρικού συστήματος, είχε απενεργοποιηθεί, κάτι που συμβαίνει σπάνια.

H πρόσκρουση πουλιών που επηρεάζουν και τους δύο κινητήρες είναι επίσης σπάνια στην αεροπορία παγκοσμίως, αν και υπήρξαν περιπτώσεις πιλότων που προσγειώθηκαν επιτυχώς σε τέτοιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης προσγείωσης “Miracle on the Hudson” στις ΗΠΑ από το 2009 και μιας προσγείωσης σε ένα χωράφι με καλαμπόκι στο Ρωσία το 2019.