Το αρχικό σοκ από την προεδρική απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου διαδέχθηκε η οργή, με τους Νοτιοκορεάτες να κατεβαίνουν και την Τετάρτη στους δρόμους ενάντια στον Γιουν σοκ-γελ.

Ads

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, τους δρόμους της πρωτεύουσας Σεούλ διέσχιζαν μικρές ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ τα συνδικάτα καλούσαν σε γενική απεργία και η αντιπολίτευση ζητούσε την παραίτηση του προέδρου κατηγορώντας τον για ανταρσία.

Μπροστά από το κτήριο του Κοινοβουλίου, όπου 190 βουλευτές ψήφισαν, την Τρίτη, ομόφωνα πρόταση για άρση του στρατιωτικού νόμου που είχε ανακοινώσει δυόμισι ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμα, το οργισμένο πλήθος παραμένει ενωμένο απέναντι στον συντηρητικό πρώην γενικό εισαγγελέα.

«Ήταν ένα αυτοπραξικόπημα, με σκοπό να προστατεύσει τον ίδιο και τη σύζυγό του», φωνάζει ένας άνδρας, υπονοώντας τα πολλά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η «πρώτη κυρία» από την έναρξη της προεδρικής θητείας του συζύγου της το 2022.

Ads

Καθώς η νύχτα έπεφτε στη μεγάλη κεντρική πλατεία, μπροστά από τα μουσεία και τα υπουργεία, η Τσόι Μουν Τζουνγκ, 55 ετών, μοιράζει ζεστά ροφήματα στους διαδηλωτές. «Πρέπει να είμαι εδώ απόψε, ο πρόεδρος είναι τρελός», λέει με ένα μεγάλο χαμόγελο.

Χωρίς έντονα σημάδια κούρασης παρά μια σχεδόν λευκή νύχτα για ορισμένους, στη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος προσπάθησε να καταστείλει σχεδόν 40 χρόνια δημοκρατικής προόδου στη Νότια Κορέα, το πλήθος ανέμιζε πολύχρωμες σημαίες και τραγουδούσε τον εθνικό ύμνο της χώρας.

Ο αξιωματούχος της αντιπολίτευσης Τσο Κουκ κατηγορεί τον Γιουν ότι «αποπειράθηκε ένα πραξικόπημα με προδοσία, στάση στρατιωτικών και παραβίαση του νόμου και του συντάγματος».

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος Λι Τζάι-Μιούγκ – που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που τον δείχνουν να σκαρφαλώνει στα κάγκελα του Κοινοβουλίου για να μπει μέσα – χαιρετίζει τους πολίτες που «βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και είναι έτοιμοι να δεχθούν τις σφαίρες» του στρατιωτικού νόμου.

Όπως είπε, ο πρόεδρος έχασε κάθε ικανότητα να «κάνει έναν κανονικό συλλογισμό».

«Ένας μη κανονικός πρόεδρος, με μία μη κανονική πρώτη κυρία, προσπάθησαν να διατηρήσουν μια μη κανονική εξουσία», συνόψισε την κατάσταση ο βουλευτής Κιμ Μιν-Σοκ, σεβάσμιο μέλος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν ηλικιωμένοι, μερικοί από τους οποίους κάθονται στο έδαφος κρατώντας αναμμένα κεριά, αλλά και πάρα πολλοί νέοι, που θυμούνται τις διαδηλώσεις του 2016 που κατέληξαν στην πτώση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.

Ορισμένοι δηλώνουν σοκαρισμένοι που η χώρα τους βρέθηκε τόσο κοντά στο να γυρίσει την πλάτη σε σχεδόν 40 χρόνια δημοκρατίας.

«Πρέπει να την υπερασπιστούμε», λέει η Σιν Σο-γεν, μια νεαρή κοπέλα το πολύ 20 ετών. «Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα».

«Ήταν σαν ένα μάθημα Ιστορίας», λέει ο Παρκ Σου-χιούνγκ, 39 ετών. «Η δημοκρατία μας θα καταπατηθεί αν αφήσουμε τον Γιουν στην εξουσία ένα λεπτό παραπάνω», λέει.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης, οι διαδηλωτές μοιράζουν κεριά και ζεστά ροφήματα προετοιμαζόμενοι για μια νύχτα διαδηλώσεων. Δηλώνουν έτοιμοι να παραμείνουν σε κινητοποίηση μέχρι την αποχώρηση του προέδρου.

«Μένω πολύ μακριά, το μετρό έκλεισε χθες βράδυ, και δεν μπορούσα να έρθω στο κέντρο, αλλά αυτό το βράδυ πρέπει να είμαι οπωσδήποτε εδώ. Φοβάμαι πως όλο αυτό θα κρατήσει πολύ, [ο πρόεδρος] δεν θα θέλει να φύγει», προσθέτει ο Ναμ Γκι Κιμ, 28 ετών, φοιτητής Ιστορίας.

Νότια Κορέα: Πρόταση μομφής κατά του προέδρου

Την ίδια στιγμή, έξι κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου, Γιουν Σουκ Γέολ που επιχείρησε, χθες, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Τα κόμματα υπέβαλαν την πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα συζητήσουν πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία. Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Πριν από την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, υπήρξαν πολλές εκκλήσεις προς τον Γιουν να παραιτηθεί, με το Δημοκρατικό Κόμμα να τον προειδοποιεί ότι, αν δεν παραιτείτο, θα προχωρούσε η διαδικασία για την αποπομπή του.

Νότια Κορέα: Τι λέει το κείμενο της πρότασης μομφής

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου, που ήρθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης», προστίθεται.

«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ ήταν σαφής παραβίαση του Συντάγματος. Δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κίνησή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν άκυρη από την αρχή και συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος ως πράξη ανατροπής του πολιτεύματος, συνεπώς παρέχει την τέλεια βάση για την αποπομπή του».