Με μια άνευ προηγουμένου κίνηση, συνδικάτα νοσηλευτών από 28 χώρες, που συντονίζονται από την Global Nurses United και την Progressive International και εκπροσωπούν περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια νοσηλευτές, υπέβαλαν καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη και σκοπεύουν να οδηγήσουν «τους εγκληματίες του Covid-19» στα δικαστήρια.

Ads

Με σύνθημα «καταθέτουμε ως μάρτυρες», οι νοσηλευτές υποστηρίζουν πως η πανδημία μπορεί να τελειώσει άμεσα, με την άρση της προστασίας της πατέντας για τη συνταγή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, πρόταση που εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και τη στηρίζουν περισσότερες από 164 χώρες.

Όπως καταγγέλλεται στο έγγραφο που έχει ήδη κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, δύο μάχες είναι σε εξέλιξη. Η μια δίνεται από τους υγειονομικούς όλου του κόσμου στα νοσοκομεία, που παλεύουν για τον τερματισμό της πανδημίας, ενώ η άλλη δίνεται από στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε κλειστές αίθουσες συνεδριάσεων για την παράτασή της.

Το ερώτημα στο επίκεντρο και των δύο είναι το εξής – ποιος θα ελέγχει ιατρικές συνταγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκατομμυρίων ζωών;

Ads

Κι ενώ ορισμένες χώρες εφαρμόζουν ενισχυτικά εμβολιαστικά προγράμματα, λιγότερο από το 6% του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων της Αφρικής έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες αφήνουν την πανδημία να συνεχιστεί —σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, η Pfizer αναμένεται να πραγματοποιήσει αστρονομικά κέρδη, 107 δισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές πωλήσεις έως το τέλος του 2022 στα εμβόλια της για τον Covid-19, που τώρα ονομάζονται «megablockbuster» – έχοντας τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής, της τιμής και του κέρδους των εμβολίων.

Αυτή τη στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξετάζει μια πρόταση που θα αίρει προσωρινά την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τις συνταγές εμβολίων. Πάνω από 164 χώρες την έχουν υποστηρίξει. Αλλά η φαρμακευτική βιομηχανία αντεπιτίθεται, σκληρά —μέσω των κυβερνήσεων που ασκεί πίεση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη έχουν μπλοκάρει την άρση της πατέντας με επιτυχία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Χαρακτηρίζοντας τη στάση των χωρών αυτών εγκληματική, το GNU επικαλείται την ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια. «Οι υψηλού εισοδήματος χώρες έχουν προμηθευτεί περισσότερες από 7 δισεκατομμύρια επιβεβαιωμένες δόσεις εμβολίου, ενώ οι χαμηλού εισοδήματος χώρες έχουν καταφέρει να προμηθευτούν μόλις περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις. Συνέπεια, η δημιουργία αυτού που οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο έχουν περιγράψει ως “εμβολιαστικό απαρτχάιντ”».

Αυτή η ανισότητα δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στις φτωχές χώρες αλλά, όπως τονίζουν στην έκκλησή τους οι νοσηλευτές/τριες, σημαίνει και τη διευκόλυνση εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που «μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Πρόκειται για ξεκάθαρα παραβίαση του δικαιώματος μας στην υγεία -των νοσηλευτών, των φροντιστών και των ασθενών. Και για αυτό τους πηγαίνουμε τώρα, στο δικαστήριο» τονίζουν οι νοσηλευτές και προσθέτουν: «Απαιτούμε να διαταχθεί κατ’ επείγουσα έρευνα, για την παρεμπόδιση της άρσης από αυτούς τους εγκληματίες του Covid-19» .

Σε μια συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών σχετικά με το πώς να δοθούν περισσότερα εμβόλια στους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer επιτέθηκε στον Δρ Tedros, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επειδή μίλησε «συναισθηματικά» όταν ζήτησε μεγαλύτερη ισορροπία στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ταϊβάν, οι νοσηλευτές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 και έγιναν μάρτυρες των θανάτων και της τεράστιας ταλαιπωρίας που προκλήθηκε από την πολιτική αδράνεια ζητούν από αυτές τις χώρες να λογοδοτήσουν με μια κραυγή: «Εμείς, που νοιαζόμαστε – δίνουμε μαρτυρία. Τώρα, καταθέτουμε».

Η καταγγελία των νοσηλευτών, όπως αναφέρει η Progressive International δεν είναι απλώς ένας νομικός αγώνας, είναι μια ριζοσπαστική έκκληση να εκτεθούν και να νικηθούν οι κυβερνήσεις που κρατούσαν ομήρους τις ζωές των λαών για να εξυπηρετήσουν τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο (λίστα υπογραφών) που υπάρχει ήδη online (χρειάζονται 100.000 υπογραφές για να φτάσει η καταγγελία στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την υγεία -UN Special Rapporteur for Health) «εμείς, οι νοσοκόμοι από όλον τον κόσμο, εναντιωνόμαστε στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις που κρατούν ομήρους εκατομμύρια ανθρώπους».