Η δημοτικότητα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας (AP), σύμφωνα με δημοσκόπηση, εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 22 Ιουλίου. Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ,από την πλευρά του ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης για να συνεργαστεί με τις αρχές.

Ads

Πάνω από τέσσερις στους δέκα Νορβηγούς (ποσοστό 41,7%) εκφράζουν την υποστήριξή τους στο κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το διήμερο 29-30 Ιουλίου. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 11,1 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο.

Από την άλλη, το Προοδευτικό Κόμμα (λαϊκιστική δεξιά) του οποίου ήταν μέλος ο Μπράιβικ, μέχρι το 2006, υποχωρεί κατά τρεις μονάδες, πέφτοντας στο 16,5%. Σημαντική είναι και η πτώση του Συντηρητικού Κόμματος που από 28,5% τον Ιούνιο βλέπει το ποσοστό του να μειώνεται στο 23,7%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 500 ατόμων από το ινστιτούτο Synovate.

Επιπλέον, ο Μπράιβικ, ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης προκειμένου να συνεργαστεί με τις αρχές παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός NRK επικαλούμενος αστυνομικές πηγές.

Ads

Παράλληλα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας Aftenpost αναφέρεται ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Οσλο στις 22 Ιουλίου είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ο Μπράιβικ να πυροδορήσει τα εκρηκτικά.