Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο καθώς και στο νησί Οτόγια, που βρίσκεται τριάντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της νορβηγικής πρωτεύουσας. Συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 91, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η επίθεση φαίνεται να ήταν καλά οργανωμένη. Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο 32χρονος Νορβηγός Άντερς Μπρέιβικ. Από την πλευρά του πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για εθνική τραγωδία, τη μεγαλύτερη μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και για επίθεση στη δημοκρατία.

Ads

Οι υποψίες για δράση εξτρεμιστικών ισλαμικών κύκλων

Στην αρχή, οι υποψίες της νορβηγικής αστυνομίας αλλά και διεθνών παρατηρητών στράφηκαν προς την εκδοχή μιας τρομοκρατικής επίθεσης από εξτρεμιστικούς ισλαμικούς κύκλους. Οι νορβηγικές εφημερίδες είχαν παλιότερα αναδημοσιεύσει τα περιβόητα σκίτσα του προφήτη Μοχάμαντ που προκάλεσαν αντιδράσεις στον Μουσουλμανικό κόσμο, με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση νορβηγικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν και η πρεσβεία της Νορβηγίας στη Δαμασκό. Σημειώνεται ότι τα γραφεία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία νορβηγικής εφημερίδας στο Οσλο, βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Η Νορβηγία διατηρεί στρατεύματα στο Αφγανιστάν και παίρνει ενεργό μέρος στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη. Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν δικαστική δίωξη εναντίον του επικεφαλής της ιρακινής οργάνωσης Ανσάρ Ελ Ισλαμ, ο οποίος απείλησε δημοσίως υπουργούς της Νορβηγίας, επειδή επρόκειτο να απελαθεί από την χώρα.

Όμως οι εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις δεν έχουν προχωρήσει στο παρελθόν σε τυφλές επιθέσεις εναντίον κατασκηνώσεων νέων, όπως αυτή στο νησί Ουτόγια, ενώ η σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εικόνα. Όπως έγινε γνωστό, τον περασμένο Μάιο ο φερόμενος δράστης – ο οποίος και συνελήφθη – είχε αγοράσει 6 τόνους λιπάσματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εκρηκτικών, ενώ από το 2009 είχε συστήσει εταιρία αγροτικής παραγωγής. Ταυτόχρονα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο νησί Ουτόγια, όπου δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 84 νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος των Εργατικών, βρέθηκαν αποθηκευμένα πολλά εκρηκτικά. Η αστυνομία συνέλαβε ακόμη έναν ύποπτο, ο οποίος είχε ένα μαχαίρι στην τσέπη του, έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο είχε μεταβεί ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κοντά στον τόπο της τραγωδίας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο δράστης είχε πολλούς συνεργούς.

Ads

Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης είναι ακροδεξιός

Ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είναι πρώην μέλος ακροδεξιού κόμματος της Νορβηγίας, του λεγόμενου «Κόμματος της Προόδου» και συγκεκριμένα της νεολαίας του.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του κόμματος ο Μπρέιβικ «ανήκε στον κομματικό μηχανισμό απ το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004».

Ο ίδιος είχε γράψει το 2009 σε ιστοσελίδα
: «Το πρόβλημα με το ‘Κόμμα της Προόδου’ έγκειται στη διαχρονικότητα… δηλαδή με τη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού,… με πολλούς τρόπους έριξε το μωρό με το νερό του λουτρού»(…). Επιπλέον, στη σελίδα του στο Facebook, ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «συντηρητικός-Χριστιανός».

Το χρονικό της επίθεσης

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο δράστης, που φορούσε στολή αστυνομικού, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως εναντίον των νεολαίων, που πανικόβλητοι άρχισαν να τρέχουν προς την παράλια και να πέφτουν στο νερό. Επιπλέον, από την έκρηξη που σημειώθηκε στο Όσλο έσπασαν τα περισσότερα παράθυρα στο 17όροφο κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού καθώς και στα κτήρια κοντινών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείο Πετρελαίου, όπου έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στα κτήρια όπου έγινε η έκρηξη στεγάζεται και η δημοφιλής νορβηγική εφημερίδα- ταμπλόιντ, το VG.

Υπενθυμίζεται πως από το 1999 έως και το 2010 είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 6 τρομοκρατικές επιθέσεις σε σκανδιναβικές χώρες.

Διεθνής κατακραυγή για την επίθεση

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Γενς Στόλτενμπεργκ, διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία «δειλή τρομοκρατική πράξη». ‘Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες».

Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης».

Tην αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το περιστατικό καταδικάζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μιλώντας για απεχθείς και άνανδρες πράξεις βίας.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ στηλίτευσε «το μίσος για τον άλλο», αποδίδοντας η ίδια εκεί το αίτιο της “διπλής” σφαγής στη Νορβηγία. «Δεν μπορεί επακριβώς να γνωρίζουμε, τί οδήγησε στο έγκλημα…Όμως όπως λέγεται, το μίσος είναι μια αιτία. Αυτό το μίσος για τον άλλο, που παρουσιάζεται και δρα με τρόπο διαφορετικό, το μίσος αυτό που αποτελεί για όλους εμάς τον κοινό εχθρό. Όσοι πιστεύουν στην Ελευθερία, στο σεβασμό, στη δυνατότητα της συλλογικής ειρηνικής διαβίωσης, θα πρέπει να καταπολεμήσουν το μίσος αυτό”.

Μετά το βομβαρδισμό στο ‘Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.