Σε διεθνές κατασκοπευτικό θρίλερ -με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την διεθνή ενεργειακή κρίση- εξελίσσεται το ζήτημα με τις διαρροές και τις εκρήξεις που παρατηρήθηκαν την Τρίτη σε υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική.

Ads

Την ίδια στιγμή, Βρυξέλλες, Κίεβο και Μόσχα κάνουν λόγο για “σαμποτάζ”.

Δολιοφθορά καταγγέλλει η ΕΕ, τη Ρωσία “δείχνει”το Κίεβο

Η ΕΕ και συγκεκριμένα η Δανία και η Σουηδία στις περιοχές των οποίων έγιναν και οι εκρήξεις μίλησαν για δολιοφθορά, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για ατύχημα χωρίς να κατανομάζουν τον υπαίτιο και λέγοντας πως θα διεξάγουν έρευνα για τις διαρροές του αγωγού.

Ads

Ανάλογες εκτιμήσεις εξέφρασε από τη μεριά της και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η Ουκρανία υπέδειξε την Ρωσία ως σαμποτέρ.

Τις ΗΠΑ κατηγορεί η Μόσχα

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις του ανέφερε πως θα μπορούσε να είναι σαμποτάζ και ότι η Ρωσία ανησυχεί εξαιρετικά για το περιστατικό.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να δείχνουν πως πίσω από την έκρηξη βρίσκονται Αμερικανοί.

Συγκεκριμένα, ρωσικές πηγές αναφέρουν πως στις 2 Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκαν ελιγμοί από ένα αμερικανικό ελικόπτερο με το διακριτικό FFAB123, που ξεκίνησε από την εναέρια πτέρυγα μάχης του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ USS Kearsarge που περιπολούσε στην περιοχή της Βαλτικής.

Διαπιστώθηκε αργότερα, σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα, πως 6 διαφορετικά σκάφη – όλα μαχητικά ελικόπτερα Sikorsky MH-60S – με τα ίδια διακριτικά έκαναν πτήσεις κατά μήκος της διαδρομής του Nord Stream 2, αλλά και μεταξύ των σημείων που συνέβη η καταστροφή στους αγωγούς. Η διαδρομή των επίμαχων αεροσκαφών αποκαλύφθηκε από τον ιστότοπο ads-b.nl, που κάνει Tracking στρατιωτικά αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου ενισχύεται έως και 12%, στα 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα για δεύτερη ημέρα.

Το χρονικό του θρίλερ

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν όταν μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκε διαδοχικά και σε μικρό χρονικό διάστημα πτώση της πίεσης στο αέριο. Στη συνέχεια ο διαχειριστής των αγωγών Nord Stream AG εντόπισε «ζημιές» σε 3 από τους 4 αγωγούς μέσα στην ίδια ημέρα.

Άμεσα άρχισαν να διακινούνται σενάρια περί σαμποτάζ και δολιοφθορών με τα ντοκουμέντα από το σημείο των «ζημιών» και τις εκρήξεις που καταγράφηκαν να τα ενισχύουν.

Σύμφωνα με το Spiegel, η CIA με απόρρητη έκθεση είχε προειδοποιήσει πριν από εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.

Ποιος είναι ο Nord Stream

Ο Nord Stream 1, ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλες γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 27,5 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως καθεμιά, άρχισε να προμηθεύει απ’ ευθείας αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία το 2011. Οι ροές μέσω του αγωγού, ο οποίος λειτουργούσε από τον Ιούλιο μόλις στο 20% της δυνατότητάς του, σταμάτησαν στο τέλος Αυγούστου και δεν επαναλήφθηκαν μετά τις εργασίες συντήρησής του.

Η Ρωσία υποστηρίζει πως για τη μη λειτουργία του αγωγού ευθύνονται ελαττωματικός εξοπλισμός σε ένα σημαντικό σταθμό συμπίεσης καθώς και οι δυτικές κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Nord Stream 2, ο οποίος είναι παράλληλος του Nord Stream 1, κατασκευάστηκε το Σεπτέμβριο 2021, αλλά δεν εγκαινιάσθηκε ποτέ καθώς η Γερμανία αρνήθηκε να τον πιστοποιήσει. Το πρόγραμμα διακόπηκε πλήρως λίγες ημέρες πριν από τις 24 Φεβρουαρίου που η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.