Ίχνη από εκρηκτικά εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας, κατά τις οποίες επιβεβαιώνεται το σενάριο της δολιοφθοράς.

Ads

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή και επικαλείται το Reuters.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία απέδωσε ευθύνες στη Δύση, ενώ η Ευρώπη έκανε λόγο για πράξη δολιοφθοράς.

Υπενθυμίζεται πως όλον αυτόν τον καιρό, η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς, ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας.

Ads

Στη Σουηδία, την έρευνα διευθύνει η υπηρεσία αντικατασκοπείας της χώρας.

Στη Δανία και τη Γερμανία, η αστυνομία και οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών αυτών συμμετέχουν στις έρευνες.

Για διοικητικούς λόγους που ρυθμίζουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών, η Σουηδία δεν διεξάγει κοινή έρευνα με τους δύο γείτονές της, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι οι τρεις χώρες συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με εταίρους στο ΝΑΤΟ.

Τι είχε δείξει η έρευνα της Γερμανίας

Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν και αυτοί από πλευράς τους ότι η σειρά εκρήξεων κατά μήκος των βασικών υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προς την Ευρώπη προκλήθηκε πιθανότατα από σαμποτάζ, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στη Wall Street Journal αξιωματούχοι που έχουν γνώση της έρευνας, προσθέτοντας βαρύτητα σε παρόμοια προκαταρκτικά ευρήματα Σουηδών αξιωματούχων.

Ωστόσο, οι ίδιοι δεν έχουν καταφέρει να συνδέσουν οριστικά το ύποπτο σαμποτάζ με κάποιον συγκεκριμένο παράγοντα.

Μόσχα: Το Βρετανικό Ναυτικό έκανε το σαμποτάζ στον Nord Stream

Στις 29/10, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγόρησε τη Βρετανία για την καταστροφή του Nord Stream, ανακοινώνοντας ότι «το (Βασιλικό) Βρετανικό Ναυτικό ήταν υπεύθυνο για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του σαμποτάζ με την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream 1 και 2», ενώ κάνει λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» από την πλευρά των Βρετανών.

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό, με τον οποίο κατηγορεί ευθέως ένα κορυφαίο μέλος του ΝΑΤΟ.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, αντιπρόσωποι αυτής της μονάδας του Βρετανικού (Βασιλικού) Ναυτικού συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την υλοποίηση μιας τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαλτική Θάλασσα στις 26 Σεπτεμβρίου φέτος, ανατινάζοντας τους αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2»