Ένα αρχηγό της Καμόρα συνέλαβε η ιταλική αστυνομία σε επιχείρηση στη Νάπολη. Ο 46χρονος Αντόνιο Ιόβινε, εκ των πλέον καταζητούμενων μαφιόζων στην Ιταλία, συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από μια μικρή βίλα στο Καζάλ ντι Πρίντσιπε, την «καρδιά» της στα Καμόρα βόρεια της Νάπολης. Ο Αντόνιο Ιόβινε διέφευγε της σύλληψης τα τελευταία 14 χρόνια.

Ads

Θεωρείται ένας από τους κύριους «εγκεφάλους» της μαφιόζικης φατρίας των Καζαλέζι, που κρατά στα χέρια της μεγάλο μέρος του εμπορίου ναρκωτικών, των παράνομων εργολαβιών και της ταφής τοξικών απορριμμάτων στον ιταλικό νότο, αλλά και στις πλούσιες παραγωγικές περιφέρειες της χώρας. Η προσαγωγή του Αντόνιο Ιόβινε στη αστυνομική διεύθυνση της Νάπολης χαιρετήθηκε με χειροκροτήματα και μεγάλο ενθουσιασμό από πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από το αστυνομικό μέγαρο.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Νάπολης, Σάντι Τζούφρε, ένανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία, ένα μεγάλο πλήγμα στην Καμόρα». Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι μίλησε από την πλευρά του για «μεγάλη ημέρα κατά της μαφίας». Ο συλληφθείς είχε καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια κάθειρξη νωρίτερα το 2010 μαζί με άλλους 15 αρχηγούς της Καμόρα, ένας εκ των οποίων εξακολουθεί να διαφεύγει. Καταδικάστηκαν σύσσωμοι για σειρά κατηγοριών, ανάμεσά τους δολοφονίες και εκβιασμοί.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η σύλληψη του 46χρονου κατέστη δυνατή χάρη στη συνεχή παρακολούθηση των κινήσεων των συγγενικών προσώπων του, και κυρίως της συζύγου του, με την οποία κατάφερνε να συναντηθεί αρκετά σπάνια. Βασικής σημασίας ήταν, επίσης, οι παρακολουθήσεις και καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από δεκάδες κινητά.

Ads

«Περίμενα αυτή τη στιγμή εδώ και 14 χρόνια» δήλωσε με ικανοποίηση ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο, ο οποίος στο βιβλίο του Γόμορρα αναλύει τους μηχανισμούς εξουσίας και τους κανόνες ζωής και δράσης της μαφιόζικης οικογένειας των Καζαλέζι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι και Δικαιοσύνης Αντζελίνο Αλφάνο θα μεταβούν εντός της ημέρας στη Νάπολη για να συγχαρούν τον διευθυντή της αστυνομίας και τους άνδρες του για την επιτυχή επιχείρηση. «Ο κλοιός, πλέον, σφίγγει. Επόμενος στόχος μας, η σύλληψη των άλλων δύο πασίγνωστων καταζητούμενων: των νονών Ματέο Μεσίνα Ντενάρο και Μικέλε Τζαγκαρία δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι.