Στους Τζον Χόπιλντ και Τζόφφρυ Χίντον απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2024.

Ads

Όπως αναφέρεται, το βραβείο δίνεται στους δύο επιστήμονες «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα».

«Οι δύο φετινοί νομπελίστες στη φυσική χρησιμοποίησαν εργαλεία από τη φυσική για να αναπτύξουν μεθόδους που αποτελούν το θεμέλιο της σημερινής ισχυρής μηχανικής μάθησης», ανέφερε η επιτροπή Νόμπελ σε δελτίο τύπου.

Ο Τζον Χόπφιλντ δημιούργησε μια συσχετιστική μνήμη που μπορεί να αποθηκεύσει και να ανασυνθέσει εικόνες και άλλους τύπους μοτίβων σε δεδομένα. Ο Τζέφρι Χίντον επινόησε μια μέθοδο που μπορεί αυτόνομα να βρει ιδιότητες σε δεδομένα και έτσι να εκτελέσει εργασίες όπως ο εντοπισμός συγκεκριμένων στοιχείων σε εικόνες.

Ads

Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, εννοούμε συχνά τη μηχανική μάθηση χρησιμοποιώντας τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, αναφέρει η επιτροπή Νόμπελ. Αυτή η τεχνολογία ήταν αρχικά εμπνευσμένη από τη δομή του εγκεφάλου. Σε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, οι νευρώνες του εγκεφάλου αντιπροσωπεύονται από κόμβους που έχουν διαφορετικές τιμές. Αυτοί οι κόμβοι επηρεάζουν ο ένας τον άλλον μέσω συνδέσεων που μπορούν να παρομοιαστούν με συνάψεις και οι οποίες μπορούν να γίνουν ισχυρότερες ή πιο αδύναμες. Το δίκτυο εκπαιδεύεται, για παράδειγμα, αναπτύσσοντας ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ κόμβων με ταυτόχρονα υψηλές τιμές. Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν πραγματοποιήσει σημαντική δουλειά με τεχνητά νευρωνικά δίκτυα από τη δεκαετία του 1980 και μετά.

Η έρευνα του Χόπιλντ διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και του Χίντον στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.