Νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ενέκρινε σήμερα η βουλγαρική Βουλή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των πολιτών που προχώρησαν σε δυναμικές διαδηλώσεις το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση η Μπορίσοφ,.

Ads

Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει – μεταξύ άλλων – στην ρυθμιστική αρχή να αλλάζει την τιμολογιακή πολιτική περισσότερες από μια φορά ανά έτος και ανοίγει τον “δρόμο” για να προωθηθεί η υλοποίηση της δέσμευσης για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 8% από τον Μάρτιο.
 
Στο μεταξύ, έπειτα από σχετική εντολή του γενικού εισαγγελέα της Βουλγαρίας Σωτήρ Τσατσάροφ, κλιμάκια εισαγγελέων, αστυνομικών και εφοριακών πραγματοποίησαν σήμερα αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των εταιρειών διανομής ενέργειας CEZ, EVN και Energo Pro.
 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ο κ. Τσατσάροφ παρουσίασε τις δράσεις της γενικής εισαγγελίας που συνδέονται με την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια σε σχέση με τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Τα αποτελέσματα των ελέγχων, που έκαναν εισαγγελείς από τη Σόφια, τη Βάρνα και το Πλόβντιβ, αναμένονται στις 22 Μαρτίου.
 
Η CEZ Bulgaria προμηθεύει ηλεκτρικό ρεύμα σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη δυτική Βουλγαρία και «δεν έχει λόγο να ανησυχεί, διότι η δραστηριότητά της είναι σύμφωνη με το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας Πετρ Ντοκλαντάλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι, η διοίκηση της εταιρείας θα συνεργαστεί με τις εισαγγελικές, αστυνομικές και εφοριακές αρχές προκειμένου να τους παράσχει τα στοιχεία που επιθυμούν.