Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη Γαλλία που επιβάλει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 67 χρόνια, υπεγράφη από τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και κατέστη νόμος του κράτους παρά τις μαζικές απεργίες και κινητοποιήσεις των πολιτών εναντίον του επί μήνες.

Ads

Το νομοθέτημα, που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση κατά δύο χρόνια της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης και της ηλικίας συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα στα 62 και στα 67 έτη αντίστοιχα, δημοσιεύεται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Γαλλίας σήμερα, 10η Νοεμβρίου.

Το νομοθέτημα είχε υπερψηφιστεί στη βουλή στα τέλη Οκτωβρίου και πέρασε το τελευταίο εμπόδιο την Τρίτη, ότι το Συνταγματικό Συμβούλιο το ενέκρινε.

Η σφοδρή αντίθεση των πολιτών και των συνδικάτων στην μεταρρύθμιση σήμανε το πιο συντονισμένο και μακρόχρονο κύμα απεργιών και διαδηλώσεων στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα εν μέσω των μέτρων λιτότητας που ανακοινώνονται σε πολλές χώρες. Το συνταξιοδοτικό χαρακτηρίστηκε από αναλυτές ως η μεγαλύτερη μάχη της προεδρίας Σαρκοζί.

Ads