Στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα φέτος, από το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, το No Border Camp, το οποίο αποτελεί ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων και κινημάτων που αγωνίζονται «ενάντια στα σύνορα μας χωρίζουν, ενάντια στην “Ευρώπη Φρούριο” και τις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές».

Ads

Μετά το Καλαί στη Γαλλία και τη Λέσβο στην Ελλάδα το 2009, και φέτος στις Βρυξέλλες, το No Border Camp έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός προσωρινού, αυτόνομου χώρου έκφρασης, συμβίωσης, σκέψης αλλά και ζύμωσης (εμπειριών, δυνατοτήτων, πληροφοριών, αναλύσεων) γύρω από το θεσμό των συνόρων, τη μετανάστευση, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης για όλους και της επιλογής για τον καθένα/καθεμία του τόπου διαμονής του/της.

Οι βασικές αρχές του No Border Camp είναι:
– Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος!
– Όχι στα σύνορα, όχι στα έθνη!
– Ίσα δικαιώματα για όλους και όλες!
– Ελευθερία μετακίνησης και εγκατάστασης!
– Ενάντια στον καπιταλισμό και τα ολοκληρωτικά συστήματα που είναι η πηγή της επιβεβλημένης μετανάστευσης, των πολέμων και της μιζέριας.

Κατά τη διάρκεια του No Border Camp Βρυξελλών θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, διαλέξεις, συμβολικές δράσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις φωτογραφίας και συναυλίες.

Ads

Για το 2010 επιλέχθηκαν οι Βρυξέλλες, επειδή το Βέλγιο αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου μέχρι τη 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι Βρυξέλλες, ως η πρωτεύουσα της Ευρώπης, είναι το κέντρο διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. «Στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, κλείνει όλο και περισσότερο τις πόρτες της στους μετανάστες, δημιουργώντας ένα πραγματικό φρούριο. Δυστυχώς η Ευρώπη συνεχώς εντείνει την καταστολή (ώθηση των μεταναστών στην παράνομη διαβίωση, επιδρομές, κρατήσεις, διώξεις και απελάσεις “ανθρώπων χωρίς χαρτιά”), που επεκτείνεται από το Βέλγιο μέχρι την Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη».

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η Ε.Ε. με την στήριξη του κατασταλτικού μηχανισμού της FRONTEX (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία που συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία των κρατών μελών για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων) επεκτείνει τα σύνορά της προς την Ασία και την Αφρική, χρηματοδοτώντας κράτη (από την Ουκρανία μέχρι το Μαρόκο) για να την βοηθήσουν στην καταστολή της μεταναστευτικής ροής. Με τη διοργάνωση του No Border Camp στις Βρυξέλλες θέλουμε να αντιταχθούμε σε αυτή την αντι-μεταναστευτική πολιτική υστερία.

Οι διοργανωτές καλούν όλες τις συλλογικότητες και τα μεμονωμένα άτομα να πάρουν μέρος σε αυτό το εγχείρημα με κάθε τρόπο, προτείνοντας συγχρόνως και δικές τους ιδέες για δραστηριότητες και συνεργασίες.