Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο ακροδεξιός εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στην τουρκική βουλή, επαναλαμβάνοντας τις προκλητικές αξιώσεις της Αγκυρας για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Ads

«Η Ελλάδα μας έχει περικυκλώσει με όπλα αμερικανικής προέλευσης», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ακροδεξιός εθνικιστής ηγέτης και εταίρος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στην παρούσα φάση, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας για κυριαρχία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα είναι απολύτως άδικες και παράνομες», ισχυρίστηκε ο Μπαχτσελί. 

Ο Μπαχτσελί είπε ότι «η Ελλάδα σκόπιμα παραβίασε και αρνήθηκε τη  σχετική διάταξη της Συνθήκης της Λωζάνης για εννιά νησιά στο Βόρειο Αιγαίο, που δόθηκαν στη… χρήση της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι χωρίς στρατιώτες και όπλα. Αλλά έχουν γεμίσει με στρατιώτες και όπλα. Ως εκ τούτου, η κυριαρχία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος των νησιών του Βορείου Αιγαίου-της  Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Λέσβου, των Ψαρρών, της Χίου και της Σάμου, βρίσκονται αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα. Δηλώνω στον κόσμο ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας. Θα πλήξουμε όσους έβαλαν στο στόχαστρό τους τα  δικαιώματα και το δίκαιο μας», τόνισε.

Ο Τούρκος ακροδεξιός εθνικιστής εξαπέλυσε επίθεση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι μόνη στο Αιγαίο. Χτύπησε το τσεκούρι στην πέτρα. Δεν είμαστε μόνοι, έχουμε τον Θεό, έχουμε το έθνος μας, έχουμε ιστορία, έχουμε λογαριασμό να μας ζητήσουν, έχουμε νίκες να πετύχουμε», είπε ο Μπαχτσελί. 

Ads