Η Νίκολα Στέρτζον, πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας, συνελήφθη σήμερα Κυριακή (11.6) από αστυνομικούς που ερευνούσαν τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP), το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική της χώρας και του οποίου ηγήθηκε μέχρι την απροσδόκητη παραίτησή της τον Φεβρουάριο.

Ads

Η είδηση βαθαίνει την κρίση που κατακλύζει το SNP, το οποίο κάνει εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετά τις προηγούμενες συλλήψεις του συζύγου της κ. Στέρτζον, Πίτερ Μάρελ, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του κόμματος, και στη συνέχεια του Κόλιν Μπίτι, πρώην ταμία του κόμματος.

Και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά η τελευταία εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την ίδια τη Στέρτζον, μιας δημοφιλούς πολιτικού που διετέλεσε πρωθυπουργός της Σκωτίας για περισσότερα από οκτώ χρόνια μέχρι που ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Η απόφασή της αυτή αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο και προκάλεσε μια διχαστική κούρσα για τη διαδοχή της, την οποία κέρδισε τελικά ο Χάμζα Γιούσαφ, προηγουμένως υπουργός Υγείας της Σκωτίας.

Ads

Ωστόσο, οι προσπάθειες του Γιούσαφ να καθιερωθεί στον πρωθυπουργικό θώκο επισκιάστηκαν από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας για τα οικονομικά του SNP..

Σύμφωνα με το σύνηθες βρετανικό πρωτόκολλο, η Στέρτζον δεν κατονομάστηκε στην ανακοίνωση της Αστυνομίας της Σκωτίας, η οποία ανέφερε ότι «μια 52χρονη γυναίκα» είχε την Κυριακή «συλληφθεί ως ύποπτη σε σχέση με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη χρηματοδότηση και τα οικονομικά του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας», προσθέτοντας ότι «κρατείται και ανακρίνεται».

Το BBC και άλλα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία κατονόμασαν τη γυναίκα που συνελήφθη ως την Νίκολα Στέρτζον.

Η έρευνα της αστυνομίας της Σκωτίας, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Branchform», ξεκίνησε το 2021 και φέρεται να ακολούθησε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό περίπου 600.000 λιρών, ή σχεδόν 700.000 ευρώ, σε δωρεές που συγκεντρώθηκαν για την εκστρατεία υπέρ μιας δεύτερης ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Οι αρχές εξετάζουν κατά πόσον τα χρήματα που προορίζονταν για τη διεκδίκηση μιας νέας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία εκτράπηκαν για διαφορετικό σκοπό και ερευνούν γιατί ο Μάρελ έδωσε δάνειο στο κόμμα.

Ο Μάρελ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Στέρτζον από το 2010, κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από το 1999 έως τον Μάρτιο, οπότε και παραιτήθηκε αφού αποδέχθηκε την ευθύνη για παραπλανητικές δηλώσεις του κόμματος σχετικά με το μέγεθος των μελών του που καταβάλλουν συνδρομές. 

*Με πληροφορίες από NYT