Για απόκρυψη δωροδοκίας μάρτυρα, και για σύσταση ομάδας κακοποιών με σκοπό να διαπράξουν ως οργανωμένη συμμορία την παράβαση της απάτης κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο της υπόθεσης της φερόμενης παράνομης χρηματοδότησης από τη Λιβύη της προεκλογικής προεδρικής καμπάνιας του 2007.

Ads

O πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επιχείρηση με στόχο να πείσουν τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του, τον Γαλλο-Λιβανέζο Ziad Takieddine, να αναιρέσει τις κατηγορίες εναντίον του για παράνομη χρηματοδότηση από τον Καντάφι ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη το ανακριτικό σκέλος της υπόθεσης, το 2020 o Ζ. Τακιεντίν ξάφνιασε τους πάντες ανακαλώντας. Σε συνέντευξη ισχυρίστηκε ότι ο Ν. Σαρκοζί τελικά «δεν έλαβε ούτε ένα λεπτό ρευστό ή όχι για την προεδρική εκλογή» το 2007 από τον τότε Προέδρου της Λιβύης Μ. Καντάφι.

Κατηγόρησε τους ανακριτές ότι τον πίεζαν να καταδώσει τον Σαρκοζί έναντι υποσχέσεων για ευνοϊκή μεταχείριση.

Ads

Όταν οι ανακριτές μετέβησαν στο Λίβανο όπου είχε διαφύγει προηγουμένως, για να του πάρουν νέα κατάθεση, ο Ζ. Τακιεντίν μετάνιωσε. Υποστηρίζει πλέον ότι παραποιήθηκαν τα λόγια του στη συνέντευξη στο περιοδικό Paris Match του οποίου ιδιοκτήτης είναι στενός φίλος του Ν. Σαρκοζί.

Τώρα, όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση «μετάνοιας» κατηγορούνται μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Ν.Σαρκοζί για σύσταση συμμορίας που φέρεται να ξόδεψε πάνω από 600.000 ευρώ για να «πείσει» τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας να ανακαλέσει.

Ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ήδη η γαλλική Οικονομική Εισαγγελία τον παραπέμπει σε δίκη το 2025 για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από τη Λιβύη, για δωροληψία, σύσταση συμμορίας και κλεπταποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων λιβυκών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα «προκύπτει ότι έγινε συμφωνία μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο τη χρηματοδότηση της εκλογής του πρώτου» με «διπλωματικά, οικονομικά και νομικά ανταλλάγματα» προς όφελος του λιβυκού καθεστώτος.