Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία αφού το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συγκέντρωσε το 41% των ψήφων, είναι όμως παράλληλα και ο μεγάλος χαμένος καθώς μετά πό 13 χρόνια «σουλτανικής» κυριαρχίας, όχι μόνο χάνει την παντοδυναμία του αλλά βλέπει και τους Κούρδους να μπαίνουν δυναμικά στη Βουλή.

Ads

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το κόμμα του Ερντογάν κερδίζει 259 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 41%, ενώ το κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,5% των ψήφων και στέλνει 78 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης(MHP) συγκέντρωσαν ποσοστά 25,2% και 16,5% αντίστοιχα, ήτοι 131 και 82 έδρες.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στον σχηματισμό κυβέρνησης, που για να επιτευχθεί χρειάζεται συνεργασίες. Ο αναπληρωτής αρχηγός του AKP Νουμάν Κουρτουλμούς είπε ότι πρώτη επιλογή του κόμματος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού, εξέλιξη για την οποία δήλωσε σίγουρος. Ωστόσο, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό δεν απέκλεισε την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

«Νικητής των εκλογών είναι το AKP» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία που απηύθυνε σε οπαδούς στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και τόνισε πως «τo AKP «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας».

Ads

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε από την πλευρά του ότι προκαλεί τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την απώλεια της πλειοψηφίας από το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το ενδεχόμενο ωστόσο αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο δεδομένης της έντονης αντίθεσης των κεμαλικών εθνικιστών προς τους Κούρδους.

Ήδη πάντως κάποια από τα κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, το φιλοκουρδικό HDP απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΡ. «Η συζήτηση για εκτελεστική προεδρία και δικτατορία έφτασαν στο τέλος στην Τουρκία με αυτές τις εκλογές» δήλωσε ο Ντεμιρτάς.
Παράλληλα, ο ηγέτης MHP απέκλεισε επίσης -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- το ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθούν οι άλλες επιλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα για τον Ερντογάν και για τα σχέδιά του να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου, με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι για το εκλογικό αποτέλεσμα ευθύνεται μεταξύ άλλων και η προεκλογική στάση του Ερντογάν, ο οποίος έκανε περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα, στηρίζοντας το AKP. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αργή ανάπτυξη της οικονομίας, την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, καθώς και τις ανησυχίες για τις φιλοδοξίες του Ερντογάν να αυξήσει τις εξουσίες του προέδρου φαίνεται να οδήγησαν στην «πρώση» της αυτοκρατορίας.

Εάν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μία ρεαλιστική πιθανότητα και σύμφωνα με τον νόμο μπορούν να προκηρυχθούν μετά από 45 ημέρες.

Στο μεταξύ, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.