Οι δεύτερες προκριματικές για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος βρήκαν νικητή τον γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς προκαλώντας πανηγυρισμούς στους υποστηρικτές του που φώναζαν ρυθμικά «ο Μπέρνι κερδίζει τον Τραμπ». 

Ads

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο Μπέρνι Σάντερς συγκεντρώνει ένα ποσοστό κοντά στο 26% και ακολουθεί με μικρή απόσταση ο Πιτ Μπούτιτζιτζ που βρίσκεται λίγο πάνω από το 24%. Θυμίζουμε πως ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, κέρδισε με οριακή διαφορά την πολιτεία της Αϊόβα.

Στη τρίτη θέση στο Νιου Χάμσαϊρ ακολουθεί η Έιμι Κλόμπουτσαρ ενώ η γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν καταλαμβάνει την τέταρτη θέση. Ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός της κούρσας για το χρίσμα συγκεντρώνοντας ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά και καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Ο ριζοσπάστης γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, χαιρέτισε τη «σπουδαία» νίκη του στη δεύτερη πολιτεία όπου διεξήχθη η εσωκομματική διαδικασία και μίλησε για «την αρχή του τέλους για τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ads

Ο Σάντερς απευθυνόμενος στο σύνολο των υποστηρικτών του κόμματος των Δημοκρατικών έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «ανεξαρτήτως του ποιος θα νικήσει, θα ενωθούμε για να κερδίσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας», αναφερόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ως πρότινος φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις, αναχώρησε για να συνεχίσει την εκστρατεία του στη Νότια Καρολίνα, πολιτεία όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Αφροαμερικανοί κι ευελπιστεί να κάνει ρελάνς, εξασφαλίζοντας υψηλό ποσοστό στην εσωκομματική διαδικασία που θα διεξαχθεί εκεί την 29η Φεβρουαρίου και να ενισχυθεί στη «Σούπερ Τρίτη», τον Μάρτιο. «Δεν τελείωσε, φίλοι. Μόλις άρχισε», διαβεβαίωσε αφού έφθασε στη Νότια Καρολίνα.

Περίπατος για τον Τραμπ 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβλέπεται πως επικρατεί με χαρακτηριστική άνεση στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψήφιου της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που διεξήχθη στην πολιτεία Νιου Χάμσαϊρ.

Σύμφωνα με exit poll, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποίησε η εταιρεία Edison Research, λίγο πριν κλείσουν τα εκλογικά κέντρα στην πολιτεία, φέρει τον Τραμπ να προηγείται με το 86,6% των ψήφων, ενώ ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Γουίλιαμ Γουέλντ εξασφάλισε 8,2% και λοιποί υποψήφιοι 2,8%.