Μια νίκη στη μεγάλη διαμάχη της με τη Nestle πέτυχε, η Γιασμίν Μοταργέμι, μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που είχε απολυθεί το 2010 από τη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων του κόσμου, καταγγέλλοντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας τροφίμων. Η εταιρία καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, επειδή αγνοούσε συστηματικά τις επισημάνσεις της υπεύθυνης ασφάλειας τροφίμων Μοταργέμι, για προβλήματα που είχε εντοπίσει σε παιδικές τροφές, μπισκότα και άλλα τρόφιμα που παρήγαγε η Nestle ενώ στη συνέχεια την περιθωριοποίησε, πριν την απολύσει.

Ads

Ποια ήταν η Μοταργέμι

Η Μοταργέμι ήταν βοηθός Αντιπρόεδρος της εταιρίας, επιφορτισμένη με την Ασφάλεια Τροφίμων, από το 2000. Το 2006, οι προϊστάμενοί της άρχισαν να αγνοούν συστηματικά τις προειδοποιήσεις της. Μεταξύ άλλων, είχε επισημάνει ανεπαρκείς διαδικασίες για την επικύρωση της περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατική για μια φόρμουλα παιδικής τροφής, μπισκότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν βρέφη σε πνιγμό, λανθασμένη σήμανση σε συσκευασίες τροφίμων. Οι καταγγελίες έφτασαν μέχρι το CEΟ της εταιρίας αλλά, τελικά, παραγκωνίστηκε και απολύθηκε το 2010 με αποτέλεσμα να μηνύσει τη Nestle.

Το Αστικό Εφετείο στο καντόνι Vαud, στη Λωζάνη της Ελβετίας, καταδίκασε τελεσίδικα τον όμιλο Nestle για παραβίαση του εργατικού δικαίου μετά τη μήνυση για ψυχολογική παρενόχληση από την εταιρία. Στην απόφαση, το δικαστήριο διατυπώνει ρητά ότι η εταιρία απέφυγε επανειλημμένα να λάβει υπόψη τις πολυάριθμες σοβαρές καταγγελίες της για θέματα ασφάλειας τροφίμων και εσωτερικών διαδικασιών και παρενόχλησε συστηματικά την Μοταργέμι, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και την πολιτική για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Ads

Η ίδια έχει κάνει λόγο για “κουλτούρα του φόβου” που είχε εδραιωθεί στην εταιρία και αποτελούσε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. “Αν μια εταιρία υποβάλει τους υπαλλήλους σε τέτοιες πιέσεις, φοβούνται να μιλήσουν για όσα πρέπει να γίνουν”, έχει δηλώσεις στους Times της Νέας Υόρκης.  

Προστασία των εργαζομένων που καταγγέλλουν 

Μετά τη νίκη της στην οκταετή δικαστική διαμάχη με τον πολυεθνικό κολλοσό των τροφίμων, απευθύνεται στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Ελβετικής Βουλής, επισημαίνοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων που διαπιστώνουν αποκλίσεις από τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, στην προστασία της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας τη δική της τραυματική εμπειρία απέναντι στη Nestle. 

Εξάλλου, η δικαστική απόφαση σημειώνει ότι οι επιλογές της εταιρίας κατέστρεψαν επαγγελματικά τη Moταργέμι, η οποία είναι επιστήμονας με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο στο θέμα της ποιότητας των τροφίμων που, πριν τη Nestle, εργαζόταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων. 

Βραβευμένη από την ευρωομάδα της Αριστεράς

Το 2019 ήταν μία από τους τρεις νικητές του βραβείου “Daphne Caruana Galicia” που έχει θεσμοθετήσει η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, με πρόταση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, μαζί με τους Τζούλιαν Ασάνζ και Ρουί Πίντο.