Τα κόμματα που προήλθαν από την ένοπλη δράση των Αλβανών τη δεκαετία του΄90 απέσπασαν νίκη στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στο Κόσοβο.

Ads

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που αντιπροσωπεύουν το 91% των ψήφων, ο πολιτικός συνασπισμός που συνθέτουν το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK), η Συμμαχία για το μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) και η ΄΄Πρωτοβουλία΄΄ (NISMA) έλαβε το 34,9% των ψήφων.

Οι ηγέτες όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στο συνασπισμό αυτό είναι πρώην διοικητές του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) για αυτό και αποκαλείται στον τοπικό Τύπο «Συμμαχία του πολέμου».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Νίκο Πέλπα, η προεκλογική συμφωνία των κομμάτων αυτών προβλέπει ότι στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη στη Γαλλία, βάσει εντάλματος της Ιντερπόλ για εγκλήματα πολέμου που εξέδωσε η Σερβία. Αφέθηκε, ωστόσο, ελεύθερος αφού οι γαλλικές δικαστικές αρχές έκριναν αβάσιμες τις κατηγορίες τις Σερβίας.

Ads

Ωστόσο, το ποσοστό που έλαβε ο συνασπισμός αυτός δεν του εξασφαλίζει αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πιθανότατα θα χρειαστεί να συνάψει πολιτικές συμμαχίες με άλλα κόμματα ή με βουλευτές των μειονοτήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 120 έδρες της βουλής του Κοσόβου οι 20 ανήκουν στις μειονότητες και από αυτές οι 10 στη σερβική μειονότητα.

Την μεγάλη έκπληξη των χθεσινών εκλογών στο Κόσοβο αποτέλεσε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που διπλασίασε το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και με ποσοστό 26% αναδεικνύεται δεύτερη σε δύναμη πολιτική παράταξη.

Το κίνημα αυτό, του οποίου ηγείται ο Άλμπιν Κούρτι, εκφράζει ακραίες απόψεις, όπως η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και η σύσταση ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου, η χρήση βίας κατά των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο, η διακοπή του διαλόγου με το Βελιγράδι, η ακύρωση της συμφωνίας για τη σύσταση Διεθνούς δικαστηρίου για τα εγκλήματα του UCK και η ακύρωση της συμφωνίας για τον καθορισμό της συνοριογραμμής με το Μαυροβούνιο.

Οι βουλευτές του κινήματος αυτού το προηγούμενο διάστημα συχνά προκαλούσαν προβλήματα στη λειτουργία του κοινοβουλίου ενεργοποιώντας καπνογόνα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της βουλής.

Τα κλασικά πολιτικά κόμματα που συγκεντρώθηκαν γύρω από το «Συνασπισμό της ειρήνης», με επικεφαλής το αρχαιότερο πολιτικό κόμμα των Αλβανών του Κοσόβου, τη Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), όπου ηγείται ο τέως πρωθυπουργός Ίσα Μούσταφα, βρέθηκαν στην τρίτη θέση λαμβάνοντας ποσοστό 25,6%.

Στις σερβικές περιοχές, όπως ήταν αναμενόμενο, επικράτησε ο πολιτικός συνδυασμός ΄΄ Σερβική Λίστα΄΄ που είχε την πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Βελιγραδίου και σε επίπεδο Κοσόβου αναδεικνύεται τέταρτη πολιτική δύναμη με 7,6%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, η ΄΄Σερβική Λίστα΄΄ θα καταλάβει και τις 10 έδρες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα στη σερβική μειονότητα και ενδέχεται να καταστεί καθοριστικός παράγοντας στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό των χθεσινών βουλευτικών εκλογών αποτελεί η μικρή συμμετοχή, που ανήλθε στο 41,6%. Σύμφωνα με αναλυτές, η πλειοψηφία των πολιτών του Κοσόβου επέλεξε την αποχή αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην εναλλαγή των ίδιων προσώπων, τα τελευταία 17 χρόνια, στην πολιτική σκηνή, χωρίς να φαίνεται κάποιο θετικό αποτέλεσμα στην οικονομία και κατά συνέπεια στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Η αύξηση δε του ποσοστού των ακραίων εθνικιστών ερμηνεύεται ως συνέπεια της μεγάλης συμμετοχής της νεολαίας και του γεγονότος ότι στις χθεσινές εκλογές είχαν δικαίωμα ψήφου, για πρώτη φορά, περίπου 150.000 νέοι ψηφοφόροι.

Κατά γενική εκτίμηση το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο δεν ευνοεί την επίτευξη του στόχου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για ομαλοποίηση των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας. Θα είναι δύσκολο να πειστεί η πολιτική ηγεσία της Σερβίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας απέναντι της τον Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος καταζητείται από τη σερβική δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.