Σε «μήλο της Έριδος» εξελίσσονται οι «Φιλελεύθεροι» της Βρετανίας, ύστερα από τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, τα οποία δίνουν τη νίκη στους Συντηρητικούς όχι όμως και την αυτοδυναμία. Ο πρόεδρος των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον έκανε άνοιγμα συνεργασίας στους «Φιλελεύθερους», το τρίτο κόμμα των εκλογών, ωστόσο πρόταση συνεργασίας τους έχει κάνει και ο πρόεδρος των Εργατικών και πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Ads

Σημειώνεται ότι με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων στις 650 περιφέρειες, οι Τόρις (Συντηρητικοί) καταλαμβάνουν ποσοστό 36,1% έναντι 29.0 % των Εργατικών, ή αλλιώς 306 έναντι 258 εδρών και επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση από τα exit polls, ότι το Συντηρητικό Κόμμα θα έχει την πλειοψηφία, αλλά όχι και τον έλεγχο της Βουλής αφού χρειάζονται 326 για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης,

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το BBC, η μετακίνηση των ψηφοφόρων από το Κόμμα των Εργατικών στους Συντηρητικούς ανέρχεται σε ποσοστό 5%. Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αποσπά ποσοστό 23.0% (57 έδρες) ενώ κατά την προηγούμενη περίοδο είχε 62 έδρες, και οι υπόλοιποι σχηματισμοί μοιράζονται 27 έδρες.

Συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, οι Εργατικοί βλέπουν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 6.2 % (χάνουν 91 έδρες), ενώ οι Συντηρητικοί αυξάνουν τη δύναμή τους κατά 3.8 %, κερδίζοντας 97 έδρες. Την πρώτη του έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο καταλαμβάνει το Κόμμα των Πρασίνων.

Ads


Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών

Ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα έχασε την εντολή διακυβέρνησης. «Αυτό που θα με καθοδηγήσει τις προσεχείς ώρες θα είναι το εθνικό συμφέρον», τόνισε και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να προτείνει στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τρίτιο κόμμα στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, μια «ευρεία, ανοιχτή και συνολική» συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον παρουσίασε και τους πρώτους «κανόνες» μίας ενδεχόμενης συνεργασίας σημειώνοντας ότι στη μεταρρύθμιση του εκλογικού και του φορολογικού συστήματος της Βρετανίας, μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις, ωστόσο, για τους Συντηρητικούς, «κόκκινη γραμμή» θεωρείται η μη μεταβίβαση περαιτέρω εξουσιών από το Λονδίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση για τη διατήρηση της βρετανικής αποτρεπτικής πυρηνικής δύναμης.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Βρετανίας Νικ Κλεγκ δήλωσε πως δεν πρέπει να βιαστεί πριν εξετάσει τις συμμαχίες και εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. «Απευθύνομαι σε όλα τα πολιτικά κόμματα: θεωρώ πως κανείς δεν πρέπει να σπεύσει να κάνει δηλώσεις ή να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντέξουν στην δοκιμασία του χρόνου», πρόσθεσε ο ίδιος, απορρίπτοντας ωστόσο τις ορέξεις των Εργατικών, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να προσπαθήσουν να παραμείνουν στην εξουσία συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες – αφού ακόμη και αν βρεθεί κοινό έδαφος με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τα δύο κόμματα από κοινού δεν συγκεντρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 326 βουλευτών.

Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε δηλώσει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, να συνομιλήσουν για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, σημειώνοντας επιπλέον ότι είναι έτοιμος και ο ίδιος να διαπραγματευτεί με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεών τους με τους Συντηρητικούς.

«Οι κύριοι Κάμερον και Κλεγκ πρέπει φυσικά να έχουν όσο χρόνο εκτιμούν ότι χρειάζονται» για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνασπισμού», δήλωσε ο Μπράουν, προσθέτοντας ότι «από τη μεριά μου, θα ήθελε να διευκρινίσω ότι είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον αρχηγό οποιουδήποτε κόμματος». «Αν οι συνομιλίες μεταξύ του Κάμερον και του Κλεγκ αποτύχουν, τότε βέβαια, θα είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με τον Κλεγκ», επεσήμανε.

Σχολιασμός βρετανικού Τύπου

Ο Πίτερ Ρίντελ στην ιστοσελίδα των Times γράφει ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι το νέο κοινοβούλιο δεν θα αντέξει πάνω από ένα χρόνο. Νέες εκλογές είναι πιθανές είτε στα τέλη αυτού του χρόνου είτε την άνοιξη του 2011».

Ο Τζον Κάμπφνερ, διευθυντής του ιστορικού βρετανικού περιοδικού New Statesman, σχολιάζει ότι «σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο των Νέων Εργατικών που δημιούργησαν πριν από 13 χρόνια ο Τόνι Μπλερ και ο Γκόρντον Μπράουν έφτασε στο τέλος του».

«Το μοντέλο αυτό βυθίστηκε σε κρίση το 2003 με την απόφαση του Μπλερ να ακολουθήσει τον Μπους στον πόλεμο του Ιράκ. Ο Μπλερ κέρδισε βέβαια τις εκλογές του 2005 χάρις στο προσωπικό του χάρισμα και το μικρό πολιτικό βάρος του υποψηφίου των Συντηρητικών. Αλλά το σχέδιο είχε δείξει ήδη τα όριά του. Οι Νέοι Εργατικοί αποτελούσαν απλώς ένα όχημα για την κατάκτηση της εξουσίας, χωρίς ταυτότητα», σημειώνει.

«Ο Τρίτος Δρόμος δημιούργησε μετριοπαθή κόμματα της Αριστεράς, με στόχο να αλιεύουν ψήφους στο κέντρο», τονίζει ο Κάμπφνερ. «Ποιες ήταν όμως οι ιδέες αυτών των κομμάτων; Να προσφέρει η οικονομία της αγοράς περισσότερες ευκαιρίες για όλους. Και είδαμε τι συνέβη: αντί για ίσες ευκαιρίες είχαμε μια ιλιγγιώδη αύξηση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών», καταλήγει.

Στοιχήματα…

Τα γραφεία στοιχημάτων, πάντως, δίνουν περισσότερες από 1 προς 3 πιθανότητες να προσφύγει και πάλι η χώρα στις κάλπες εντός του έτους μετά τη χθεσινή ψηφοφορία που ανέδειξε τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς σε πρώτο κόμμα χωρίς ωστόσο να τους εξασφαλίσει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τόσο το William Hill όσο και το Ladbrokes δίνουν στην πιθανότητα να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές εντός του 2010 αρνητική απόδοση 7/4 και πιθανότητες 4 προς 11. Το τελευταίο μετέωρο κοινοβούλιο (hung parliament), που προέκυψε από τις εκλογές του 1974, διήρκεσε μόλις επτά μήνες προτού διεξαχθούν και πάλι εκλογές.