Με νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο (σημ: τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος και τα τουρκικά ΜΜΕ), είσοδο στη Βουλή του Αριστερού και φιλοκουρδικού κόμματος HDP, του οποίου ο ηγέτης παραμένει φυλακισμένος από το καθεστώς, αλλά και με καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία και αιματηρά επεισόδια ολοκληρώθηκε η κρίσιμη εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Το σύστημα της χώρας μετατρέπεται πλέον σε Προεδρικό με τον Ερντογάν να αποκτά σημαντικές υπερεξουσίες. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, στις Προεδρικές Εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφαλίζει περίπου το 52% των ψήφων. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 30% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ και ο Ντεμιρτάς. Πρόκειται για αποτελέσματα τα οποία αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση. 

Ads

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Anadolu και αναπαράγουν τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ, στις Προεδρικές Εκλογές η συμμετοχή ξεπέρασε το 86% και τα αποτελέσματα για τους βασικούς υποψήφιους έχουν ως εξής: 

  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 52,38%
  • Μουχαρέμ Ιντζέ με 30,79%
  • Σελαχατίν Ντεμιρτάς 8,31%
  • Μεράλ Άκσενερ, 7,42%

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε νικητής των εκλογών και νέος Πρόεδρος της Τουρκίας με την «εμπιστοσύνη του λαού». Όμως η αντιπολίτευση μιλάει για πρωτοφανή νοθεία και τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο «Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία. Μάλιστα ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βρίσκεται στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στην Άγκυρα, κάποια στιγμή ανέφερε πως ενώ σύμφωνα με το σύστημα είχε καταμετρηθεί μόλις το 37% των εκλογικών τμημάτων, το πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως έχει καταμετρηθεί το 85%. 

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ σημείωσε πως αποκλείεται ο Ερντογάν να έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 48%.  Πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ακροδεξιά υποψήφια για την τουρκική προεδρία, Μεράλ Ακσενέρ κατήγγειλε ότι, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να ανακοινώσει τη νίκη του με 52%, το βράδυ των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Μπουλένβτ Τεζτσάν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε πως η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, υπογραμμίζοντας πως τα αποτελέσματα που μεταδίδονται δεν είναι τα αληθινά. Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε ανακοίνωση νίκης, ενώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημο αποτέλεσμα και ενώ η αντιπολίτευση είχε ήδη καταγγείλλει παρατυπίες και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ, επιμένοντας πως τίποτε δεν έχει τελειώσει. 

Όμως πέρα από τη νοθεία που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, οι τουρκικές εκλογές βάφτηκαν για μια ακόμη φορά στο αίμα, καθώς τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ της Τουρκίας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ -κατά τον οποίο οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά- ισχυρίστηκε πως οι νεκροί στο Ερζερούν είναι δύο, αλλά ο θάνατός τους δεν συνδέεται με τις εκλογές. Άλλες πηγές πάντως ανέφεραν πως πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με τις εκλογές και την πολιτική ένταση στη χώρα. 

image

Τι δείχνουν για τις βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) φέρεται να εξασφαλίζει το 42,5%. Σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 22,5%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 11,2%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος επίσης το 11,2%, ενώ το Κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) το 10%, . Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα (AKP) ξασφαλίζει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 146, το HDP 66, το Εθνικιστικό Κίνημα 49 και τα Καλό Κόμμα 46 έδρες. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα το AKP χάνει την αυτοδυναμία (301 έδρες) στο κοινοβούλιο, ωστόσο ο συνασπισμός με το εθνικιστικό κόμμα, με το οποίο έχει ανακοινώσει προεκλογικά συνεργασία, συγκεντρώνει τις απαιτούμενες έδρες για την κυβερνητική πλειοψηφία (342).

image

Ερντογάν: Ο λαός αποφάσισε, μου εμπιστεύτηκε την Προεδρία της Δημοκρατίας

«Ο τουρκικός λαός μού έδωσε την εντολή» δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος τα τελικά αποτελέσματα που δίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ και ενώ η καταμέτρηση φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι «τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ’ αυτά, ο λαός μού εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας». «Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο Ερντογάν.

Είπε, επίσης, ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι οι τούρκοι ψηφοφόροι έδωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και τους συμμάχους του. «Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του» πρόσθεσε. «Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου» τόνισε.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού» και πως «δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία». Ο τούρκος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον «εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων» και ότι θα λάβει μέτρα για «να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος».