Υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ερντογάν ψήφισαν οι Τούρκοι στο σημερινό δημοψήφισμα. Σχεδόν 60% ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την προεκλογική εκστρατεία κατηγορεί το ακροδεξιό κόμμα την κυβέρνηση Ερντογάν. Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και Κούρδων σημειώθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ads

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων το «ναι» συγκεντρώνει το 58% των ψήφων του τουρκικού λαού, ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν 77,5%, πράγμα που υπογράμμισε ιδιαίτερα ο Ερντογάν σχολιάζοντας το αποτέλεσμα.

Γιορτή της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη σημερινή ημέρα. «Απόψε ηττήθηκε η αντίληψη που τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων. Ηττήθηκε η αντίληψη που αντιστέκεται στην αλλαγή και σε αυτά που θα επιφέρει η αλλαγή», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η ισχύς της εθνικής βούλησης θα εμποδίσει κάθε είδους βρώμικα σχέδια. Δεν πρόκειται για νίκη του κόμματός μας, αλλά για νίκη της Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει το εξής: «Ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαι περίεργος πώς θα χαρακτηρίσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα».

Ads

Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να ψήφισε, δεν συνέβη όμως το ίδιο με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πολέμιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος λόγω σύγχυσης σχετικά με το εκλογικό τμήμα στο οποίο έπρεπε να προσέλθει δεν μπόρεσε να ψηφίσει. Ειδικότερα, υπήρξε λάθος καταγραφή σχετικά με τη διεύθυνση της κατοικίας όπου διαμένει στην Κωνσταντινούπολη, όπου και επρόκειτο να ψηφίσει.

Το κόμμα ανακοίνωσε ότι χωρίς να το γνωρίζει ο Κιλιτσντάρολγου, οι αρχές είχαν ενημερωθεί για αλλαγή διεύθυνσής του, με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το όνομά του από τους εκλογικούς καταλόγους. Ο αρχηγός του CHP ηγήθηκε της εκστρατείας του «όχι» στις αλλαγές στο σύνταγμα του 1982.

Ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του κατηγόρησε το κυβερνών για χρήση αθέμιτων μέσων κατά την εκστρατεία και ζήτησε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Οι εκλογές πρόκειται να γίνουν τον Ιούλιο του 2011, αν και ενδέχεται να επισπευσθούν κατά μερικούς μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την έγκριση με δημοψήφισμα στην Τουρκία της συνταγματικής αλλαγής που αποτελεί, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Παράλληλα τονίζει ότι «θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την υλοποίηση και της εφαρμογή της στη χώρα».

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, στο νοτιονατολικό τμήμα της χώρας σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και αστυνομικών. Υπενθυμίζεται ότι το Κουρδικό κόμμα είχε απευθύνει έκκληση για αποχή από το σημερινό δημοψήφισμα, ωστόσο ο Ερντογάν ανέφερε ότι η έκκληση για αποχή δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις, εκτός από την περιφέρεια Χακάρι στα σύνορα με το Ιράν.

Εκτός από την έγκριση της πρόσφατης τροποποίησης του συντάγματος, το αποτέλεσμα σημαίνει σημαντική νίκη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.Το αποτέλεσμα ενισχύει πολύ τον Ερντογάν, όχι μόνο με βάση την προοπτική των εκλογών, αλλά και υπό την έννοια της σύνταξης νέου συντάγματος που ευαγγελίζεται για μετά τις εκλογές.

Αναθεώρηση Συντάγματος που περιορίζει στρατό και δικαστική ιεραρχία

Η αναθεώρηση του Συντάγματος περιλαμβάνει 26 τροπολογίες που περιορίζουν τις εξουσίες της δικαστικής ιεραρχίας και του στρατού.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση προβλέπει την αύξηση του αριθμού των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου από 11 σε 17, με τρεις εξ αυτών να διορίζονται από το Κοινοβούλιο και κατ΄επέκταση από την κυβέρνηση, που έχει την πλειοψηφία. Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο αυτό για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα.

Το Δικαστήριο μπορεί επίσης να κρίνει τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και τους τέσσερις ανώτατους διοικητές τους υπό την ιδιότητα του ως Ανώτατο Δικαστήριο. Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου αυξάνονται από 7 σε 22, αλλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα διατηρήσει την αμφιλεγόμενη έδρα του όπως και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, στους κόλπους του θεσμού αυτού.

Παράλληλα, τροποποιείται ο θεμελιώδης νόμος του 1982, κληροδότημα του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, και πλέον προβλέπεται η δικαστική κρίση των στρατιωτικών με συστηματικό τρόπο για απόπειρα πραξικοπήματος. Προβλέπει επίσης ότι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν, κυρίως για ισλαμισμό, μπορούν να ασκήσουν έφεση.

Επίσης προβλέπεται η δίκη των ηγετών του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του 1980. Ωστόσο, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με αυτό, καθώς οι νομικοί πιστεύουν ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα των πραξικοπηματιών.

Το κείμενο αφαιρεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το μονοπώλιο της απόφασης για τη διάλυση πολιτικών κομμάτων. Το 2008, το ΑΚΡ είχε κινδυνεύσει να τεθεί υπό απαγόρευση για υπονόμευση του κοσμικού κράτους. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τελικά να το στερήσει από μέρος των δημόσιων επιδοτήσεων του.

Η μεταρρύθμιση παρέχει νέα δικαιώματα στους εργαζομένους, όπως αυτό του να κάνουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν τους δίνει όμως και τη δυνατότητα να κάνουν απεργία, ενώ προβλέπει τη θετική διάκριση υπέρ των ηλικιωμένων, την ισότητα των φύλων και την προστασία των παιδιών, και προβλέπει τη δημιουργία ενός διαμεσολαβητή.

Διαβάστε Επίσης: Τουρκία, Δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές