Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, τη γεωγραφική ζώνη που ενώνει την έρημο της Σαχάρας με την υποσαχάρεια Αφρική και τη σαβάνα και αποτελείται από τον Νίγηρα, το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, με αφορμή το πρξικόπημα στον Νίγηρα.

Ads

Ο αρχηγός των πραξικοπηματιών δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις για την επαναφορά του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ, επικρίνοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ως «παράνομες» και «απάνθρωπες» και προτρέποντας τους συμπατριώτες του να ετοιμαστούν να υπερασπιστούν το έθνος τους.

Τα σχόλια του στρατηγού Abdourahamane Tchiani, που μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικό διάγγελμα την Τετάρτη, έγιναν καθώς οι αρχηγοί άμυνας της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) συναντήθηκαν στη γειτονική Νιγηρία για να συζητήσουν την κρίση στον Νίγηρα.

Το περιφερειακό μπλοκ έχει επιβάλει αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στον Νίγηρα και απείλησε να χρησιμοποιήσει βία εάν δεν αποκατασταθεί η προεδρία του Μπαζούμ έως τις 6 Αυγούστου.

Ads

Έχει επίσης αποστείλει αντιπροσωπεία στον Νίγηρα – με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη της Νιγηρίας Abdulsalami Abubakar – για να διαπραγματευτεί με τους πραξικοπηματίες.

Ο Tchiani, ωστόσο, είπε ότι ο στρατός «απορρίπτει αυτές τις κυρώσεις εντελώς και αρνείται να ενδώσει σε οποιεσδήποτε απειλές, από όπου κι αν προέρχονται. Αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα».

«Ως εκ τούτου, καλούμε τον λαό του Νίγηρα στο σύνολό του να νικήσουμε όλους εκείνους που θέλουν να προκαλέσουν ανείπωτα δεινά στους σκληρά εργαζόμενους πληθυσμούς μας και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Tchiani, ο οποίος διοικεί την προεδρική φρουρά του Νίγηρα, συνέχισε προειδοποιώντας για δύσκολες στιγμές που έρχονται και είπε ότι οι «εχθρικές» συμπεριφορές όσων αντιτίθενται στην κυριαρχία του δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ECOWAS ήταν «παράνομες, άδικες, απάνθρωπες και άνευ προηγουμένου», είπε.

Όπως σχολιάζει το Aljazeera, αυτή η ρητορική σηματοδοτεί την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του Νίγηρα με την ECOWAS των 15 κρατών, η οποία αγωνίζεται να συγκρατήσει την οπισθοδρόμηση στη Δυτική Αφρική τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτή η οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας περιλάμβανε στρατιωτικές παρεμβάσεις κάθε μορφής στα κράτη – μέλη Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Γουινέα και απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου.

Στην Αμπούτζα, την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS, Abdel-Fatau Musah είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι «η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία στο τραπέζι», αλλά το μπλοκ πρέπει να «προετοιμαστεί για την ενδεχόμενο».

«Υπάρχει ανάγκη να δείξουμε ότι όχι μόνο μπορούμε να γαβγίζουμε αλλά μπορούμε και να δαγκώσουμε», είπε.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων στον Νίγηρα, η Νιγηρία έκοψε επίσης την παροχή ρεύματος στη γείτονά της την Τετάρτη. Ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και εξαρτάται από τη Νιγηρία κατά το 70% των αναγκών του.