Υπάρχει μια έντονη συζήτηση εντός της Αμερικάνικης κυβέρνησης για χαλάρωση της απαγόρευσης ώστε να επιτραπεί στους Ουκρανούς να χτυπήσουν Ρωσικές θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και πυροβολικού ακριβώς πάνω από τα σύνορα με την Ρωσία, στόχοι που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέει ότι επέτρεψαν τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Μόσχας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ ανάλυσης της εφημερίδας New York Times την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, η πρόταση, την οποία προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά από μια επίσκεψη στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και δεν είναι σαφές πόσοι από τους συναδέλφους του από τον στενό κύκλο του κ. Μπάιντεν συμφωνούν. Δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα στον πρόεδρο, ο οποίος παραδοσιακά είναι πιο προσεκτικός, ανέφεραν αξιωματούχοι.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Α. Μίλερ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με την πολιτική της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης του Μπλίνκεν μετά την επιστροφή του από το Κίεβο.
Ωστόσο, αξιωματούχοι που συμμετείχαν σε διαβουλεύσεις είπαν ότι η θέση του Μπλίνκεν είχε αλλάξει επειδή οι Ρώσοι είχαν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο, με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν τοποθετήσει όπλα ακριβώς απέναντι από τα σύνορα από τη βορειοανατολική Ουκρανία και στοχεύουν το Χάρκοβο – γνωρίζοντας ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο μη αμερικανικά drones και άλλα όπλα για να τους στοχοποιήσουν ως απάντηση.
Για μήνες, ο Ζελένσκι εξαπολύει επιθέσεις σε ρωσικά πλοία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά το κάνει σε μεγάλο βαθμό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ουκρανικής κατασκευής, τα οποία δεν διαθέτουν τη δύναμη και την ταχύτητα των αμερικανικών όπλων. Και όλο και περισσότερο, οι Ρώσοι καταρρίπτουν τα ουκρανικά drones και τους πυραύλους ή τους παρασύρουν, χάρη στις βελτιωμένες τεχνικές ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Βρετανία, συνήθως σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον στη στρατηγική του πολέμου, έχει άρει αθόρυβα τους δικούς της περιορισμούς, έτσι ώστε τα συστήματα «Storm Shadow» να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να στοχεύσουν τη Ρωσία ευρύτερα.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, πρώην πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η Ουκρανία «έχει το απόλυτο δικαίωμα να αντεπιτεθεί στη Ρωσία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο εκπαίδευσης ουκρανικών στρατευμάτων εντός της χώρας, αντί να τους στείλουν σε ένα πεδίο εκπαίδευσης στη Γερμανία. Αυτό θα απαιτούσε την τοποθέτηση αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία, κάτι που ο Μπάιντεν έχει απαγορεύσει μέχρι τώρα. Εγείρει το ερώτημα πώς θα αντιδρούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν οι εκπαιδευτές, οι οποίοι πιθανότατα θα έδρευαν κοντά στη δυτική πόλη Lviv, δέχονταν επίθεση. Οι Ρώσοι έχουν στοχοποιήσει περιοδικά το Lviv, αν και απέχει από τις κύριες περιοχές μάχης.
Σε συνέντευξή του στην New York Times αυτή την εβδομάδα, ο Ζελένσκι απέρριψε τους φόβους για κλιμάκωση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ήδη κλιμακώσει τον πόλεμο. Και θεώρησε απίθανο ο Πούτιν να εκπληρώσει ποτέ την απειλή του να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση.
Ο Μπάιντεν και ορισμένοι από τους συμβούλους του δεν είναι πεπεισμένοι πέραν πάσης αμφιβολίας. Τον περασμένο χρόνο είπαν ότι πιστεύουν ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή η οποία αν περαστεί θα προκαλέσει μια πιο σκληρή αντίδραση από τον Πούτιν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >