Το περασμένο φθινόπωρο, Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώθηκαν ότι οι συνοριοφύλακες στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα στενή σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιούσαν θανατηφόρα βία εναντίον Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο βασίλειο από την Υεμένη.

Ads

Σύμφωνα με τους New York Times, οι διπλωμάτες έλαβαν περισσότερες λεπτομέρειες τον Δεκέμβριο, όταν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, τους παρουσίασαν πληροφορίες σχετικά με τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας που πυροβολούσαν και κακοποιούσαν μετανάστες, αφήνοντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε: Human Rights Watch / Σαουδάραβες συνοριοφύλακες δολοφόνησαν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, μετανάστες

Στους μήνες που πέρασαν, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν επέκριναν δημόσια τη συμπεριφορά των Σαουδάραβων, αν και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) για τις δολοφονίες, ότι Αμερικανοί διπλωμάτες έθεσαν το θέμα στους Σαουδάραβες ομολόγους τους και τους ζήτησαν να το ερευνήσουν.

Ads

Η βία των δυνάμεων ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατά μήκος των συνόρων ήρθε στο προσκήνιο τη Δευτέρα με την έκθεση της Human Rights Watch , η οποία τους κατηγόρησε ότι οι φύλακες χτυπούν τους Αιθίοπες μετανάστες με ραβδιά και πέτρες, αναγκάζουν τους άνδρες να βιάζουν τις γυναίκες συντρόφισσες τους και πυροβολούν τους κρατούμενους στα άκρα, προκαλώντας τους μόνιμα τραύματα ή ακόμη και ακρωτηριασμούς.

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι πυροβολισμοί κατά των μεταναστών είναι «εκτεταμένοι και συστηματικοί», σκοτώνοντας εκατοντάδες, και ίσως χιλιάδες, από αυτούς το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

Η έκθεση βασίστηκε σε συνεντεύξεις με μετανάστες, φωτογραφίες και βίντεο και δορυφορικές φωτογραφίες της παραμεθόριας περιοχής. Μετανάστες κατέθεσαν ότι οι Σαουδάραβες φρουροί τους ρώτησαν ποιο άκρο προτιμούσαν πριν τους πυροβολήσουν στο χέρι ή το πόδι. Ενα 17χρονο αγόρι  είπε ότι οι φρουροί ανάγκασαν αυτόν και έναν άλλο μετανάστη να βιάσουν δύο κορίτσια ενώ οι φρουροί κοιτούσαν.

Η έκθεση ανέφερε ότι, εάν η δολοφονία μεταναστών είναι επίσημη πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, θα μπορούσε να είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Οι νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις δολοφονίες στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας έρχονται καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί να ξεπεράσει τις εντάσεις του παρελθόντος και να επιτύχει μια διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Στα τέλη του περασμένου έτους, την εποχή που οι Αμερικανοί διπλωμάτες μάθαιναν για τη βία στα σύνορα, ο κ. Μπάιντεν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι ενεργούσε ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ για άλλα θέματα. Οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας είχαν μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, οδηγώντας σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές.

Επίσης η Σαουδική Αραβία είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Και η απόφαση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου φάνηκε να υποστηρίζει την οικονομία της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όμως τους τελευταίους μήνες, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του διαπραγματεύονται με Σαουδάραβες αξιωματούχους για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλο γεωπολιτικό γεγονός. Σε αυτές τις συζητήσεις, οι Σαουδάραβες ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες εγγυήσεις ασφαλείας, περισσότερα θανατηφόρα όπλα και βοήθεια σε ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

Αναμένεται ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 τον επόμενο μήνα στο Νέο Δελχί της Ινδίας.