Την ώρα που η Ελλάδα πασχίζει με όλες τις δυνάμεις της να αποφύγει μια χρεοκοπία, οι αμερικανικές εταιρίες προετοιμάζονται για κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ένα φανταστικό σενάριο: η Ελλάδα να αναγκαστεί σύντομα να βγει από την ζώνη του κοινού νομίσματος. Κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, παρόλα αυτά οι εταιρίες των ΗΠΑ και συμβουλευτικοί όμιλοι προετοιμάζουν τους πελάτες τους για να διαχειριστούν μια πιθανή διάσπαση του ευρώ. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Η αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch, για παράδειγμα, σκέφτεται το ενδεχόμενο να γεμίσει φορτηγά με ρευστό χρήμα και να τα σταθμεύσει έξω από τα ελληνικά σύνορα ώστε οι πελάτες της να μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν τους ντόπιους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρήμα διαθέσιμο. Η Ford, επίσης, έχει ήδη προσαρμόσει τους υπολογιστές της ώστε να αναγνωρίζουν και να λειτουργούν με ένα νέο ελληνικό συνάλλαγμα. Η JPMorgan Chase έχει ήδη δημιουργήσει λογαριασμούς για δραχμές ή για όποιο άλλο νόμισμα ακολουθήσει το ευρώ, για χάρη των μεγαλύτερων πελατών της.
 
Ακόμη και οι απόψεις είναι συγκρουόμενες για την επιβίωση του κοινού νομίσματος, γράφουν οι New York Times. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσκεφθεί την Πέμπτη με θέμα την ελάφρυνση των μέτρων προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ένωσης. Οι επενδυτές όμως δεν φαίνονται να είναι αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, που αποτελούν προϋπόθεση για νέα οικονομική βοήθεια.
 
Το καλοκαίρι έγινε μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε πελάτες μεγάλων εταιριών και αποδείχθηκε ότι το 80% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, ενώ το 1/5 αυτών θεωρεί ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες χώρες με προβλήματα.
 
Ο Χάινερ Λιστεν, συνεργάτης του Συμβουλευτικού Ομίλου της Βοστόνης, δήλωσε ότι «δεκαπέντε μήνες πριν το θεωρούσαμε αδιανόητο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Τώρα δεν είναι ούτε αδιανόητο, ούτε απίθανο». Εταιρίες σαν αυτή που εργάζεται ο Χάινερ Λίστεν έχουν προβλέψει ακόμη και τα χρονικά χαρακτηριστικά μιας εξόδου, και την τοποθετούν για μια Παρασκευή βράδυ που οι αγορές θα είναι κλειστές. Οι τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν αμέσως μετά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αφού οι νομοθεσία πλέον δυσχεραίνει την είσοδο ή την έξοδο χρήματος από την χώρα.
 
«Κάποιοι έρχονταν κάποτε μόνο για τον καφέ και τα κουλουράκια που δίναμε στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Τώρα έρχονται και κάνουν σχεδιασμούς για τρία σενάρια: την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, την έξοδο περισσότερων χωρών ή την διάλυση της ευρωζώνης», δηλώνει η Κάρολ Μπερντ, επικεφαλής των συναλλαγών σε Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, για την τράπεζα Merrill Lynch.
 
Με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να «προστατευθούν» η MasterCard και η VISA, που προετοιμάζονται να αλλάξουν το νόμισμα συναλλάγματος που θα προκύψει με στόχο την μικρότερη δυνατή ενόχληση των πελατών τους.
 
Οι περισσότερες συμβουλευτικές εταιρίες δεν έδωσαν παραδείγματα των πελατών τους, που ζητούν σχέδια για μια πιθανή έξοδο χωρών από την ζώνη του ευρώ καθώς όπως τονίζουν «μπορεί αυτό να εξοργίζει τους πελάτες τους στην ευρωζώνη που θα δουν ότι οι εταιρίες σκέφτονται την καταστροφή του ευρώ».
Οι περισσότεροι αμερικανικοί κολοσσοί που συνεργάζονται με χώρες της Ευρώπης έχουν πλέον αρχίσει να τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες φοβούμενοι μην τα χάσουν αργότερα. Κάποιοι μάλιστα, που ζητούν από τις τράπεζές τους να τους διαμορφώσουν λογαριασμούς που θα υποδεχθούν το νέο νόμισμα που θα προκύψει από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, δεν ζητούν την δραχμή αλλά να είναι έτοιμοι να δεχτούν ένα νόμισμα που δεν υπάρχει ακόμη. «Προετοιμαζόμαστε για το πιο ακραίο σενάριο. Δεν χάνει κανείς τίποτα με το να προετοιμάζεται», δήλωσε ο Τζον Γκίμπονς, επικεφαλής για θέματα Ευρώπης στην JP Morgan Chase.
 
«Αυτά τα θέματα τα συζητάμε συχνά. Αλλά έχουν γίνει το μόνο θέμα εδώ και 90 ημέρες», σχολίασε ο Πίτερ Φράνκ, που συμβουλεύει επιχειρήσεις για την Pricewaterhouse.