Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο ένα άκρως απόρρητο πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο για πρώτη φορά επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική της Αμερικής ώστε να επικεντρωθεί στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, όπως αποκάλυψε την Τρίτη η εφημερίδα New York Times.

Ads

Η στροφή αυτή έρχεται καθώς το Πεντάγωνο πιστεύει ότι το στρατιωτικό οπλοστάσιο της Κίνας θα ανταγωνιστεί το μέγεθος και την ποικιλομορφία των αντίστοιχων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ποτέ ότι ο Μπάιντεν ενέκρινε την αναθεωρημένη στρατηγική, που ονομάζεται «Καθοδήγηση για την πυρηνική ενεργοποίηση», η οποία επιδιώκει επίσης, για πρώτη φορά, να προετοιμάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για πιθανές συντονισμένες πυρηνικές προκλήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Το έγγραφο, που επικαιροποιείται κάθε τέσσερα χρόνια περίπου, είναι τόσο άκρως απόρρητο που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά αντίγραφα, παρά μόνο ένας μικρός αριθμός έντυπων αντιγράφων που διανέμονται σε λίγους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας και διοικητές του Πενταγώνου.

Ads

Αλλά σε πρόσφατες ομιλίες, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν τη δυνατότητα να υπαινιχθούν την αλλαγή – με προσεκτικά περιορισμένες, μεμονωμένες προτάσεις – πριν από μια πιο λεπτομερή, μη διαβαθμισμένη κοινοποίηση στο Κογκρέσο που αναμένεται πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα.

«Ο πρόεδρος εξέδωσε πρόσφατα επικαιροποιημένη καθοδήγηση για την απασχόληση πυρηνικών όπλων για να λάβει υπόψη του πολλαπλούς πυρηνικά εξοπλισμένους αντιπάλους», δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Βίπιν Ναράνγκ, πυρηνικός στρατηγικός του M.I.T. που υπηρέτησε στο Πεντάγωνο, πριν επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. «Και ειδικότερα», πρόσθεσε, η καθοδήγηση για τα όπλα λαμβάνει υπόψη «τη σημαντική αύξηση του μεγέθους και της ποικιλομορφίας» του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας.

Τον Ιούνιο, ο ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Πρανάι Βαντί, αναφέρθηκε επίσης στο έγγραφο, το πρώτο που εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε πυρηνικές κρίσεις που ξεσπούν ταυτόχρονα ή διαδοχικά, με συνδυασμό πυρηνικών και μη πυρηνικών όπλων.

Η νέα στρατηγική, είπε ο Βαντί, τονίζει «την ανάγκη να αποτρέψουμε ταυτόχρονα τη Ρωσία, τη ΛΔΚ και τη Βόρεια Κορέα», χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.