Δορυφορικές εικόνες που «αντικρούουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων στην Μπούτσα συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν εγκαταλείψει την πόλη» δημοσιεύουν οι New York Times.

Ads

Όταν εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες το Σαββατοκύριακο με πτώματα νεκρών αμάχων που κείτονταν στους δρόμους της Μπούτσα – μερικοί με δεμένα τα χέρια, κάποιοι με τραύματα από πυροβολισμό στο κεφάλι – το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε την ευθύνη. Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, το υπουργείο ανέφερε ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν εντελώς από την Μπούτσα» γύρω στις 30 Μαρτίου, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Προσθέτει, ότι «η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι εικόνες ήταν “άλλο ένα hoax” και ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γι’ αυτό που αποκάλεσε “προκλήσεις Ουκρανών ριζοσπαστών” στην Μπούτσα.».

Ωστόσο, «μια ανασκόπηση βίντεο και δορυφορικών εικόνων από τους New York Times δείχνει ότι πολλοί από τους πολίτες σκοτώθηκαν πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης.».

Ads

Η εφημερίδα επικαλείται ένα βίντεο «που γυρίστηκε από ένα μέλος του τοπικού συμβουλίου την 1η Απριλίου» και «δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Yablonska στην Μπούτσα». Επικαλείται επίσης δορυφορικές εικόνες που τέθηκαν στη διάθεση της εφημερίδας από την Maxar Technologies και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, «δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία κατέλαβε την πόλη».

Σημειώνει επίσης, ότι για να επιβεβαιώσει πότε εμφανίστηκαν τα πτώματα και πότε πιθανότατα σκοτώθηκαν οι άμαχοι, η ομάδα Visual Investigations της εφημερίδας, διεξήγαγε μια ανάλυση, πριν και μετά, των δορυφορικών εικόνων. Από αυτήν την ανάλυση προέκυψεμ ότι οι εικόνες δείχνουν σκοτεινά αντικείμενα παρόμοιου μεγέθους με ανθρώπινο σώμα να εμφανίζονται στην οδό Yablonska μεταξύ 9 και 11 Μαρτίου. Τα αντικείμενα εμφανίζονται στις ακριβείς θέσεις στις οποίες βρέθηκαν τα πτώματα μετά την ανακατάληψη της Μπούτσα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δείχνει το βίντεο από την 1η Απριλίου. Περαιτέρω ανάλυση δείχνει ότι τα αντικείμενα παρέμειναν σε αυτή τη θέση για πάνω από τρεις εβδομάδες.

image

image

«Τα αίτια του θανάτου είναι ασαφή» σημειώνει η εφημερίδα. «Μερικά από τα πτώματα ήταν δίπλα σε αυτό που φαίνεται να είναι κρατήρας βομβαρδισμού. Άλλοι ήταν κοντά σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Τρία από τα πτώματα ήταν δίπλα σε ποδήλατα.
Μερικοί έχουν τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη τους με λευκό ύφασμα. Τα πτώματα ήταν διασκορπισμένα σε περισσότερο από μισό μίλι της οδού Yablonska».

Ένα δεύτερο βίντεο που τραβήχτηκε στην οδό Yablonska δείχνει άλλα τρία πτώματα. Το ένα βρίσκεται δίπλα σε ένα ποδήλατο, το άλλο κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και το κοντινό αμάξωμα εμφανίζονται μεταξύ 20 και 21 Μαρτίου.

Ακόμη ένα πτώμα φαίνεται κοντά σε εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στην οδό Yablonska στην Μπούτσα στις 2 Απριλίου. Το πτώμα βρισκόταν στο δρόμο από τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες.

image

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα πτώματα αμάχων που ανακαλύφθηκαν από το Σάββατο γράφει η εφημερίδα. Το Associated Press δημοσίευσε εικόνες τουλάχιστον έξι νεκρών ανδρών στο πίσω μέρος ενός κτιρίου γραφείων, ορισμένοι με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους. Το κτίριο βρίσκεται ένα μίλι δυτικά από τα άλλα θύματα που βρέθηκαν κατά μήκος της οδού Yablonska.

Ένα μίλι πιο πέρα, ένας φωτογράφος ανακάλυψε το σώμα ενός άνδρα με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, δίπλα σε ένα ποδήλατο.