Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε την τοποθέτηση του στρατηγού Νετσντέτ Οζέλ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, στη θέση του αρχηγού στρατού της Τουρκίας.

Ads

Στο πλαίσιο ανακατατάξεων έγινε ο διορισμός του στρατηγού Οζέλ στη θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας. Οι ανακατατάξεις αποφασίστηκαν, μετά την παραίτηση τεσσάρων στρατηγών την περασμένη εβδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση ανώτερων και ανώτατων στελεχών του στρατού που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε υποθέσεις συνωμοσιών με σκοπό να γίνει πραξικόπημα.

Επιπλέον, διοικητής στη διεύθυνση Εκπαίδευσης και Δογμάτων τοποθετήθηκε με απόφαση του τουρκικού συμβουλίου κρίσεων, ο πρώην αρχηγός της Δ΄ Στρατιάς (Στρατιά Αιγαίου) στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση που, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, «θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματική κρίση με την Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση δημιουργίας ιστοσελίδων «μαύρης προπαγάνδας» στο διαδίκτυο από το τουρκικό γενικό επιτελείο με σκοπό την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά, και των σχέσεων με την Ελλάδα. Κατηγορούνται 22 ανώτατοι και ανώτατοι αξιωματικοί, για τους οποίους μάλιστα ο εισαγγελέας έχει ζητήσει έκδοση εντάλματος σύλληψης. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι «προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας με χρήση βίας ή προσπάθειας παρεμπόδισης του έργου της κυβέρνησης».

Ads

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις δίνουν στον Ερντογάν την ευκαιρία να ελέγξει το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο σε μια προσπάθεια να αποδείξει στην Ε.Ε., ότι πράγματι προωθεί μεταρρυθμίσεις υπέρ της Δημοκρατίας της χώρας.