Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Time, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι έκανε λάθος που δεν εξαπέλυσε πόλεμο ευρείας κλίμακας εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς τα χρόνια που προηγήθηκαν των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Ads

Κατηγόρησε το ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας για τον δισταγμό του, και τον εαυτό του για το ότι ενέδωσε στην απροθυμία τους για πιο σκληρή στάση.

«Η 7η Οκτωβρίου έδειξε ότι όσοι έλεγαν πως η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί έκαναν λάθος», δήλωσε στο Time κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. «Αν μη τι άλλο, δεν αμφισβήτησα αρκετά την συγκεκριμένη εκτίμηση, που ήταν κοινή για όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας».

Ο Νετανιάχου τόνισε πως με αυτό το επιχείρημα απαντά στους «εσωτερικούς» επικριτές του, που λένε ότι η πολιτική του απέναντι στη Χαμάς πριν από την 7η Οκτωβρίου ήταν κυνική, κρατώντας την αρκετά ζωντανή ώστε να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ, προκειμένου να κρατήσει μακριά την πίεση των ΗΠΑ για την επίτευξη μιας τομής στην εγκαθίδρυση μιας λύσης δύο κρατών και να βαθύνει τις πολιτικές διαιρέσεις μεταξύ της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.

Ads

Σχετικά με την έγκρισή του για τις μεγάλες εισροές χρημάτων στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα από το Κατάρ, το οποίο υποστήριζε την παλαιστινιακή ομάδα, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα θα έχει μια λειτουργική πολιτική διοίκηση για να αποφύγουμε την ανθρωπιστική κατάρρευση». Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα χρήματα δεν αποτέλεσαν τη βάση της απειλής της Χαμάς προς το Ισραήλ.

Μίλησε επίσης για τα σχέδια για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου του στη Γάζα, επιχειρώντας να αντικρούσει τις επικρίσεις λέγοντας ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διοίκηση της Λωρίδας μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ.

«Θα ήθελα να δω μια πολιτική διοίκηση που θα διοικείται από τους κατοίκους της Γάζας, ίσως με την υποστήριξη περιφερειακών εταίρων», είπε. «Αποστρατιωτικοποίηση από το Ισραήλ, πολιτική διοίκηση από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Οι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών του Κόλπου, έχουν εκφράσει απροθυμία να συνάψουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα τις καθιστούσε υπεύθυνες για τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας.

Βομβαρδισμός σχολείων στη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινό βομβαρδισμό που είχε στόχο δύο σχολεία – το Αλ Ζάχρα και το Αμπντέλ Φατάχ Χαμούντ, στα οποία φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στην ανατολική πτέρυγα της πόλης της Γάζας – είναι μέχρι στιγμής 15, σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν και αρκετοί αγνοούνται.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι έπληξε κέντρα διοίκησης της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένα στα σχολεία της Γάζας, τα οποία χρησιμοποιούνταν για την πραγματοποίηση επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.

Ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν στο κανάλι Αλ Τζαζίρα ότι 56 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Επιπλεόν, ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην περιοχή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Νουσεϊράτ έχουν σκοτώσει τρεις ανθρώπους και έχουν τραυματίσει αρκετούς άλλους.

Επίσης, η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανακοίνωσε ότι περισυνέλεξε τρία πτώματα μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό της συνοικίας Ζεϊτούν, στη νοτιοανατολική πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο ένα σπίτι της οικογένειας Αμπού Ζέιντ στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, πρόσθεσε η Πολιτική Άμυνα της Γάζας.