Στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, υποστηρίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός προχωρά “μεθοδικά” μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την 24η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ads

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι δυνάμεις της χώρας του σημειώνουν «συστηματική πρόοδο» στη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Χαμάς στη Γάζα. Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός «έχει επεκτείνει την χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, το κάνει με μετρημένα, πολύ ισχυρά βήματα, σημειώνοντας συστηματική πρόοδο βήμα προς βήμα», σύμφωνα με επίσημη δήλωση.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τους μαχητές της Χαμάς «βάρβαρους» που επιδιώκουν να «καταστρέψουν όλα όσα αγαπάμε και να εγκαινιάσουν έναν κόσμο φόβου και σκοταδιού».

«Είναι καιρός για όλους μας να αποφασίσουμε αν είμαστε πρόθυμοι να αγωνιστούμε για ένα μέλλον ελπίδας και υπόσχεσης ή να παραδοθούμε στην τυραννία και τον τρόμο», πρόσθεσε. «Να είστε σίγουροι ότι το Ισραήλ θα πολεμήσει» σημείωσε.

Ads

Το Ισραήλ «δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο», αλλά θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, τόνισε. «Το Ισραήλ θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις της βαρβαρότητας μέχρι τη νίκη».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ της «δολοφονίας αθώων και των ακούσιων απωλειών που συνοδεύουν κάθε νόμιμο πόλεμο». Είπε ακόμη ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει ανθρώπινες ασπίδες και θα κρυφτεί σε υπόγεια νοσοκομείων και ότι «εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν» από περιοχές που το Ισραήλ έχει δώσει εντολή να εκκενωθούν.

Όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κατάπαυση, όπως δεν θα συμφωνούσαν οι ΗΠΑ μετά το Περλ Χάρμπορ ή την 11η Σεπτεμβρίου.

«Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση των εχθροπραξιών, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε για να προσθέσει:

«Η Βίβλος λέει ότι υπάρχει καιρός για ειρήνη και καιρός για πόλεμο», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του. «Αυτή είναι η ώρα του πολέμου», κατέληξε.

 

Ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο Τουρκο-παλαιστινιακής φιλίας

 

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο Τουρκο-παλαιστινιακής φιλίας υπέστη σοβαρές ζημιές από νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση.

Ο βομβαρδισμός έπληξε τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, ενώ φωτογραφίες δείχνουν τις επιπτώσεις του πλήγματος.

 

 

«Πλήττουμε στρατιωτικούς στόχους« υποστηρίζει το Ισραήλ

Νωρίτερα ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης είχαν επιτεθεί και από τις δύο πλευρές στην πόλη της Γάζας, τρεις ημέρες μετά την έναρξη μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης στον παλαιστινιακό θύλακα, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα αυξάνεται δραματικά.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περισσότερους από 600 «στρατιωτικούς» στόχους τις τελευταίες ημέρες καθώς επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Εκτός των εκατοντάδων νεκρών καθημερινά – στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα – οι Παλαιστίνιοι πολίτες έχουν απόλυτη ανάγκη από καύσιμα, τρόφιμα και καθαρό νερό, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του.

 

Μάχες στο κέντρο της Γάζας;

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν ότι ισραηλινά τανκς εισέβαλαν στα νότια προάστια της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα και ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με μαχητές της Χαμάς που προσπάθησαν να σταματήσουν την προέλασή τους.

Οι πηγές δήλωσαν ότι δεκάδες οχήματα του ισραηλινού στρατού πέρασαν από τα ανατολικά τμήματα της Λωρίδας της Γάζας και έφτασαν στον κεντρικό δρόμο Σάλαχ αλ Ντιν, αποκόπτοντας την πόλη της Γάζας από το κεντρικό τμήμα της περιοχής.

Οι πηγές δήλωσαν ότι ακούστηκαν εκρήξεις καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις και οι Παλαιστίνιοι μαχητές αντάλλαξαν πυρά κοντά στην περιοχή της εισβολής.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές εντάθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, πλήττοντας δεκάδες στόχους σε ολόκληρο τον παράκτιο θύλακα και σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Είπε ότι οι στρατιώτες σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές που κρύφτηκαν σε κτίρια και σήραγγες και προσπάθησαν να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις.

Στους 600 στόχους που επλήγησαν – οι περισσότεροι τις τελευταίες 24 ώρες – περιλαμβάνονται, πάντα σύμφωνα με την ισραηλινή εκδοχή, αποθήκες όπλων, κρησφύγετα της Χαμάς και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

Διαψεύδει η Χαμάς

Στο μεταξύ η Χαμάς διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή σε κατοικημένες γειτονιές της Γάζας.

Ο Σαλάμα Μααρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της οργάνωσης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι μερικά ισραηλινά άρματα μάχης και μια μπουλντόζα εισήλθαν σε μια ανοιχτή αγροτική περιοχή στο Τζουχρ αλ Ντικ και πυροβόλησαν εναντίον δύο αυτοκινήτων πολιτών στην οδό Σάλα αλ Ντιν πριν αναγκαστούν να υποχωρήσουν από την αντίσταση που βρήκαν.

Είπε ότι «δεν υπάρχει καμία παρουσία οχημάτων του στρατού κατοχής στην οδό Σάλαχ αλ-Ντιν και η κίνηση των πολιτών έχει επανέλθει στο φυσιολογικό».

Ο αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδή εντύπωση για την παρουσία στρατιωτών του σε περιοχές εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κατάσταση στις υγειονομικές υποδομές της Γάζας και της Δυτικής Όχθης

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει αρκετές ισραηλινές επιθέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη:

  • 99 επιθέσεις σε ασθενοφόρα
  • 67 με παρεμπόδιση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης
  • 61 με άσκηση σωματικής βίας κατά ιατρικών ομάδων
  • 19 που αφορούν τη σύλληψη ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων
  • 12 που αφορούν ένοπλες έρευνες σε περιουσιακά στοιχεία υγείας

Από τις 7 Οκτωβρίου, το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στην Ραμάλα, έχει καταγράψει αρκετές ισραηλινές επιθέσεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας:

  • 124 νεκροί από ιατρικό προσωπικό
  • Περισσότεροι από 100 τραυματίες
  • 50 ασθενοφόρα δέχθηκαν επίθεση – 25 δεν λειτουργούν πλέον
  • 12 από τα 35 νοσοκομεία στη Γάζα δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων ή/και ισραηλινών βομβαρδισμών
  • 46 από τις 72 κλινικές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης δεν λειτουργούν πλέον για τους ίδιους λόγους που προαναφέρθηκαν.
  • ζητήθηκε η εκκένωση 24 νοσοκομείων στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας (με 2.000 κλίνες).

Ο απολογισμός των θυμάτων

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών από τη συνεχιζόμενη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής κατά της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, από τις 7 Οκτωβρίου, ανήλθε σε 8.382 νεκρούς και περισσότερους από 23.000 τραυματίες.

Το Υπουργείο ανέφερε στην ημερήσια έκθεσή του που εκδόθηκε την Δευτέρα, ότι 8.260 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 122 στη Δυτική Όχθη, ενώ περισσότεροι από 21.000 πολίτες τραυματίστηκαν στη Λωρίδα και περίπου 2.050 στη Δυτική Όχθη.

Το Υπουργείο αναφέρει στην έκθεσή του ότι το 73% των σκοτωμένων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

1,4 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν

Είπε ότι η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα καυσίμων της και έχει αρχίσει να μειώνει σημαντικά τις δραστηριότητές της, αναφέροντας ότι 117 φορτηγά έχουν εισέλθει από το πέρασμα της Ράφα από τις 21 Οκτωβρίου, καθώς Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συντονίζεται με την Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου για να διευκολύνει την παράδοση προμηθειών στα νοσοκομεία.

Το Υπουργείο πρόσθεσε ότι το 34% των νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν και το 65% των κέντρων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης είναι κλειστά, ενώ περισσότεροι από 37.000 άνθρωποι μεταξύ των εκτοπισμένων πάσχουν από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων 4.600 εγκύων γυναικών και 380 περιπτώσεων μετά τον τοκετό που απαιτούν ιατρική περίθαλψη μεταξύ των εκτοπισμένων, ενώ το 15% των εκτοπισμένων πάσχει από διάφορες αναπηρίες, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι εξοπλισμένα και δεν διαθέτουν στρώματα και ιατρικά κρεβάτια.

Το Υπουργείο Υγείας υπολόγισε τον αριθμό των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας σε περίπου 1,4 εκατομμύρια, με 629.000 άτομα να ζουν σε 150 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν οριστεί για την UNRWA.

Η έκθεση ανέφερε ότι το 45% των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε ως αποτέλεσμα των βίαιων βομβαρδισμών που εξαπέλυσε ο στρατός κατοχής από αέρος, ξηράς και θαλάσσης από την έναρξη της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Το Υπουργείο Υγείας τόνισε ότι τα κέντρα καταφυγής είναι υπερφορτωμένα κατά 250%, γεγονός που εγκυμονεί κίνδυνο εκδήλωσης ασθενειών, σημειώνοντας ότι πολλά θύματα εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα χαλάσματα.