Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Δευτέρα πως διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να «καταστρέψουν τις υποδομές» του κινήματος ανταρτών Χούθι της Υεμένης, μετά την εκτόξευση πυραύλου το Σάββατο εναντίον του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ, επίθεση που προκάλεσε αρκετούς τραυματισμούς.

Ads

«Ζήτησα από τις ένοπλες δυνάμεις μας να καταστρέψουν τις υποδομές των Χούθι διότι όποιος αποπειράται να μας επιτεθεί θα πλήττεται δυνατά», τόνισε ο κ. Νετανιάχου χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε «προόδους» στη διαπραγμάτευση με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για να απελευθερωθούν όμηροι που παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας, προϋπόθεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις της περασμένης εβδομάδας στο Κατάρ ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και τη Χαμάς, με μεσολάβηση του εμιράτου και της Αιγύπτου, ανέστησαν τις ελπίδες πως μπορεί να συμφωνηθεί εκεχειρία και να υπάρξει απελευθέρωση ομήρων που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Ads

«Δεν γίνεται να αποκαλυφθούν όλα όσα πράττουμε, αλλά δρούμε για να τους ξαναφέρουμε σπίτι», διαβεβαίωσε ο κ. Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή.

«Θα ήθελα να πω με σύνεση πως έχουν γίνει πρόοδοι και δεν θα σταματήσουμε ώσπου θα έχουν επιστρέψει όλοι», είπε ακόμη ο επικεφαλής της κυβέρνησης, δίχως να ξεκαθαρίσει σε ποια σημεία έχουν υπάρξει οι «πρόοδοι» για τις οποίες μίλησε.

Ανάμεσα στα βασικά εμπόδια είναι ιδίως ως τώρα το εάν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα έχει μόνιμο χαρακτήρα ή όχι και το ζήτημα της μεταπολεμικής διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας.

Στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως θέλει να υπογραφτούν κι άλλες συμφωνίες ειρήνης με αραβικά κράτη, όπως αυτές που διαπραγματεύτηκε το 2020 η Ουάσιγκτον, όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτών των λεγόμενων συμφωνιών του Αβραάμ το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Σουδάν αναγνώρισαν το Ισραήλ κι απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις μαζί του.

Οι ΗΠΑ πιέζουν πάντα για να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, μεγάλο σύμμαχό τους στην περιοχή.

«Οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες βλέπουν το Ισραήλ ως περιφερειακή δύναμη και δυνητικό σύμμαχο. Έχω την πρόθεση να αξιοποιήσω πλήρως αυτή την ευκαιρία», είπε ο κ. Νετανιάχου, καθώς ο κ. Τραμπ θα αναλάβει ξανά την προεδρία των ΗΠΑ σε λιγότερο από έναν μήνα.

«Μαζί με τους αμερικανούς φίλους μας, έχω σκοπό να διευρύνω τις συμφωνίες του Αβραάμ κι έτσι να αλλάξω ακόμη πιο ριζικά τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Εξάλλου, αναφερόμενος προφανώς στη Συρία, όπου συμμαχία ανταρτών υπό τη Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) κατέλαβε την εξουσία την 8η Δεκεμβρίου ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο κ. Νετανιάχου επέμεινε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει «να εγκατασταθούν τρομοκράτες στα σύνορά μας».

Υπενθυμίζεται πως μερικές ώρες μετά την πτώση του Άσαντ, ο ισραηλινός στρατός αναπτύχθηκε σε ουδέτερη ζώνη που χώριζε τις δυο χώρες στο κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν. Ο ΟΗΕ κατήγγειλε την «παραβίαση» της συμφωνίας απεμπλοκής του 1974 ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.