Ο 50χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάικλ Μάρτιν είναι ο νέος πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Fianna Fail, στην Ιραλνδία, μετά την παραίτηση από τη συγκεκριμένη θέση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν.

Ads

Ο Μπράιαν Κάουεν, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανασχηματισμού, έχει προκηρύξει εκλογές για τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το Fianna Fail, το οποίο πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της Ιρλανδίας από την ημέρα της ανεξαρτησίας της, αναμένεται να υποστεί μεγάλης έκτασης ήττας.

Ο Μάρτιν υπερνίκησε τρεις εν ενεργεία υπουργούς, ανάμεσά τους και τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, και κέρδισε στην μυστική ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν 72 μέλη του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μια εβδομάδα, ο Μάρτιν είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών αφού αμφισβήτησε τον Κάουεν στην διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ads

Εν τω μεταξύ, σήμερα η κάτω βουλή της Ιρλανδίας ενέκρινε, με 80 ψήφους έναντι 78, μετά την πρώτη ανάγνωση του, τον προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν αναγκαίος για να προχωρήσει η λεγόμενη “διάσωση” της εγχώριας οικονομίας από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, με 85 δις ευρώ.

Το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού λιτότητας του 2011.