Ο πρώην σταρ του ποδοσφαίρου Ζορζ Γουεά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Λιβερίας καθώς κέρδισε με άνεση τον δεύτερο γύρο των εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Ads

Με καταμετρημένο το 98,1% των ψηφοδελτίων, ο Γουεά συγκεντρώνει ποσοστό 61,5% και επικρατεί του αντιπάλου του, αντιπροέδρου της Λιβερίας, Τζόζεφ Μποακάι.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα στις 22 Ιανουαρίου.

Παγκόσμιο αστέρι των γηπέδων τη δεκαετία του 1990, ο Γουεά εξελέγη πρόεδρος στην πατρίδα του, μια χώρα τραυματισμένη από τον εμφύλιο πόλεμο, με το όραμα ότι θα την βοηθήσει να πετύχει τη συμφιλίωση.

Ads

Ο Γουεά, ο μοναδικός Αφρικανός παίκτης που έχει κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα, το 1995, έζησε μακριά από τη Λιβερία, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κατά το μεγαλύτερο μέρος του εμφυλίου που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους από το 1989 μέχρι το 2003.

Στα 22 του χρόνια η ζωή του άλλαξε χάρη στον Αρσέν Βενγκέρ. Ο τότε προπονητής της Μονακό τον ανακάλυψε ενώ έπαιζε για την Τονέρ Γιαουντέ, στο Καμερούν, και τον έφερε στη Γαλλία.

Μπήκε στην πολιτική με το τέλος του πολέμου, αλλά το 2005 ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές από την Έλεν Τζόνσον Σίρλιφ, την πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε αρχηγός αφρικανικού κράτους. Το 2011 ήταν υποψήφιος για την αντιπροεδρία, αλλά ηττήθηκε και πάλι, παρότι το κόμμα του είχε καταγγείλει τότε εκτεταμένη νοθεία.