Ένας νέος ομαδικός τάφος που θεωρείται ότι περιέχει τις σορούς περίπου 250 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου βρέθηκε στη Σερβία, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο BBC ο εισαγγελέας πολέμου της χώρας. Οι πληροφορίες υποτίθεται ότι προέρχονται από την EULEX, την αστυνομική αποστολή της ΕΕ στο Κόσσοβο, με τη συμμετοχή Σέρβων ανακριτών.

Ads

Τα θύματα πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 1998-99, όταν οι σερβικές δυνάμεις πολέμησαν εναντίον αλβανόφωνων ανταρτών στο Κοσσυφοπέδιο. Ο τάφος βρίσκεται κοντά στην πόλη της Raska που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Φήμες για την ύπαρξη του τάφου έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, οι έρευνες εκείνη την εποχή δεν κατέληξαν πουθενά.

Από το γραφείο του εισαγγελέα για εγκλήματα πολέμου ανέφεραν ότι πέρασαν αρκετές ημέρες πριν μπορέσουν να αρχίσουν οι εκταφές στο χώρο Rudnica περίπου 180 χλμ νότια από την πρωτεύουσα της Σερβίας. Αξιωματούχοι τόνισαν ότι τα ερείπια του ομαδικού τάφου θάφτηκαν κάτω από κτίριο τα θεμέλια του οποίου είχαν σκοπίμως κατασκευαστεί έτσι ώστε να αποκρύψουν την τοποθεσία του τάφου.

Ο εισαγγελέας, Βλαντιμίρ Βούκσεβιτς, δήλωσε ότι η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ένα σημάδι για το γεγονός ότι η Σερβία δεν κρύβεται από το παρελθόν της. «Αυτή είναι μία επιπλέον απόδειξη ότι η Σερβία δεν διστάζει μπροστά στο σκοτεινό παρελθόν της και είναι έτοιμη να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα». Σύμφωνα με το BBC, η αναγνώριση των θυμάτων μέσω των αναλύσεων του DNA είναι πιθανό να διαρκέσει χρόνια και να παρατείνει την οδυνηρή περίοδο της συμφιλίωσης.

Ads

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται μαζικοί τάφοι από τις συγκρούσεις στη Σερβία. Οι σοροί περισσότερων από 800 Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου βρέθηκαν σε διάφορες στη Σερβία το 2001. Επιπλέον έχουν βρεθεί αρκετοί μικρότεροι μαζικοί τάφοι που περιείχαν τις σορούς Σέρβων και Αλβανών που πέθαναν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Ερευνητές σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζουν ότι πάνω από 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι περισσότεροι ήταν αλβανόφωνοι αλλά και τουλάχιστον 2.300 Σέρβους.

Επιπλέον 1.800 άνθρωποι έχουν χαρακτηριστεί ως αγνοούμενοι από την EULEX, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Η δίκη του πρώην Σέρβου αξιωματούχου της αστυνομίας, Vlastimir Djordjevic, ξεκίνησε χθες στη Χάγη. Υπήρξε στενός συνεργάτης του τέως προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στη φυλακή το 2006 πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο οδηγήθηκε ως εγκληματίας πολέμου. Σύμφωνα με τις κατηγορίες εμπλέκεται στις δολοφονίες εκατοντάδων Αλβανών αλλά και την απέλαση τουλάχιστον 800.000 από το Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όταν ήταν επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη Σερβία. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες για απελάσεις, δολοφονίες και βασανιστήρια.