Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 654 έχουν τραυματιστεί κατά το νέο γύρο βίαιων συγκρούσεων στο Κιργιστάν, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της χώρας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ομάδες νεαρών από τις δύο εθνότητες και επεκτάθηκαν στις γειτονικές περιοχές. Το Σάββατο, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν έδωσε διαταγή προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν.

Ads

Από το βράδυ της Πέμπτης συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους στην περιοχή του Ος, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Κιργιστάν. Εκτός από το Ος, η κυβέρνηση επέκτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε δεύτερη πόλη στην περιοχή Τζαλαλαμπάντ στα νότια της χώρας.

«Η κατάσταση στο Τζαλαλαμπάντ δεν είναι καλή, πλήθος συγκεντρώνεται, και ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτά είναι επακόλουθα των γεγονότων στο Ος. Οι κάτοικοι ανησυχούν. Η απάντηση ελήφθη και η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από σήμερα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φαρίντ Νιγιάζοφ.

Η διαταγή προς τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν ισχύει για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη κατάσταση για την υπεράσπιση των αμάχων, για την αυτοάμυνα καθώς και σε περίπτωση μαζικών ή ενόπλων επιθέσεων, ανέφερε το διάταγμα, το οποίο συμφωνήθηκε κατά την διάρκεια συνάντησης αργά τη νύχτα. Η διαταγή ισχύει από τη στιγμή της υπογραφής μέχρι την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ads

Εκπρόσωπος των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων ανέφερε ότι πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας στο Ος, αν και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. «Η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και δύσκολη… Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, πολλά κτίρια καίγονται» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές που θέλουν να φτάσουν στο Ος συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Μπισκέκ, κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους εφέδρους αξιωματικούς και αστυνομικούς να μεταβούν στο Ος για να βοηθήσουν να «αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος».

Οι νέες αυτές βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, στις 27 Ιουνίου, για την επικύρωση του νέου συντάγματος.

Στο μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να αποκαταστήσουν την τάξη. «Έχουμε ανάγκη να έρθουν στη χώρα στρατεύματα από το εξωτερικό για να ηρεμήσει η κατάσταση» δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα. Ωστόσο, η Ρωσία απάντησε πως δεν βλέπει να υπάρχει λόγος να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κιργιστάν επί του παρόντος, καθώς τα επεισόδια είναι μεταξύ εθνοτικών ομάδων, ωστόσο θα προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρα.

Η εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νατάλι Τιμακόβα τόνισε πως ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διέταξε να συζητηθεί το αίτημα του Κιργιστάν από το συμβούλιο ασφαλείας των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, γνωστό ως Συλλεκτικός Οργανισμός της Συνθήκης Ασφαλείας (SCTO), προκειμένου να αποφασισθεί ποια μέλλει να είναι τα μέτρα αντίδρασης. Κάθε απόφαση του Συλλεκτικού Οργανισμού για αποστολή δυνάμεων στο Κιργιστάν θα ληφθεί μόνον υπό το πρίσμα των κανονισμών του ΟΗΕ, πρόσθεσε η Τιμακόβα.