Κάθε 13 Φεβρουαρίου οι ακροδεξιοί στη Γερμανία πραγματοποιούν μια πορεία, εις ανάμνηση του βομβαρδισμού της Δρέσδης από τους Συμμάχους, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέτος όμως, οι αρχές πραγματοποιούν κινήσεις προκειμένου να αποτρέψουν αντιδιαδηλώσεις από την Αριστερά.

Ads

Τη νύχτα της 13ης προς την 14η Φεβρουαρίου του 1945, 796 βομβαρδιστικά Lancaster της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) έριξαν περισσότερους από 2.600 τόνους βομβών στην πόλη της Δρέσδης, μια πόλη που είχε πλημμυρίσει από εκτοπισμένους από την Ανατολή. Την επόμενη μέρα, 311 αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-17 έριξαν ακόμα 700 τόνους βομβών στο μπαρόκ κέντρο της πόλης. Η Δρέσδη, μια πόλη που κάποτε χαρακτηριζόταν η Φλωρεντία του Έλβα, εξαφανίστηκε από τον χάρτη και 25.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

«Το να τελούνται εκδηλώσεις μνήμης για τέτοια γεγονότα είναι σημαντικό στοιχείο μιας πολιτισμένης κοινωνίας», σημειώνει το περιοδικό Spiegel και προσθέτει ότι «σημασία έχει όμως ποιος πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις μνήμης και πώς», αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξει εκμετάλλευση της μνήμης για πολιτική προπαγάνδα. «Μπορεί όμως μια πόλη να θυσιάσει τις δημοκρατικές ελευθερίες της ελευθερίας της σύναξης για να αρνηθεί σε επικίνδυνους λαϊκιστές μια πλατφόρμα;» ρωτάει το περιοδικό.

Οι κάτοικοι της Δρέσδης αφιέρωσαν εβδομάδες ολόκληρες απασχολούμενοι από τέτοια ερωτήματα, χωρίς όμως να προκύψει τίποτα άλλο εκτός από ένα αίσθημα συλλογικής ανημποριάς και νομικών αδιεξόδων. Έτσι, η Δρέσδη θα δει μια μεγάλη συγκέντρωση νεοναζιστών διαδηλωτών το Σάββατο, οπότε είναι η 65η επέτειος του βομβαρδισμού, καθώς και τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις στην πόλη – ίσως και αιματηρές συγκρούσεις.

Ads

Από το 1990 οι νεοναζί διαδηλώνουν στην μνήμη αυτού που αποκαλούν «ολοκαύτωμα του βομβαρδισμού». Ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) της Γερμανίας στη Σαξονία, Holger Apfel, εξέφρασε τα συναισθήματα των συντρόφων του πέρσι, όταν διαδήλωσε κατά της «παραχάραξης της ιστορίας και της άρνησης των εγκλημάτων κατά του γερμανικού λαού». Η ισπανική ακροδεξιά οργάνωση Alianza Nacional έστειλε αντιπροσωπεία της στη Σαξονία για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο NDP.

«Nazi-Free!»

Μια πολύχρωμη ομάδα κατά των ακροδεξιών, η οποία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την διαδήλωσής τους, σχημάτισε τη συμμαχία «Nazi-free! Dresden Puts It Foot Down» (Χωρίς Ναζί! Η Δρέσδη πατάει πόδι». Στην ομάδα συμμετέχουν διασημότητες όπως τραγουδιστές ροκ συγκροτημάτων, αριστεροί πολιτικοί, τραγουδιστές αλλά και ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης της ομάδας Attac Deutschland.

Προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η ναζιστική διαδήλωση, την οποία διοργανώνει η Εθνική Ένωση Νέων της Ανατολικής Γερμανίας (JLO) δεν θα πραγματοποιηθεί, η συμμαχία «Nazi-free!» σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ένα ρεπερτόριο ειρηνικών μέσων αντίστασης, μεταξύ των οποίων τα μαζικά μπλόκα και την πολιτική ανυπακοή, κάτι που έγινε και στο παρελθόν. Το 2008, χιλιάδες διαδηλωτών μπλόκαραν την πρόσβαση των ναζιστών στο κέντρο της Κολωνίας, όπου ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα αντιμουσουλμανικό συνέδριο. Το 2002, 15.000 άνθρωποι έκλεισαν το δρόμο 110 ακροδεξιών εξτρεμιστών στην πόλη του Freiburg. Και στις δυο περιπτώσεις, οι πολιτικοί που είχαν παραχωρήσει διστακτικά την άδεια για τις ακροδεξιές διαδηλώσεις, εναπόθεταν τις ελπίδες τους για μη πραγματοποίησή τους στις αντιδιαδηλώσεις. Στη Δρέσδη όμως, οι αντιναζιστές ακτιβιστές, φέτος αντιμετωπίζουν την παρεμπόδιση από τις ίδιες τις αρχές.

Δηλητηριασμένο κλίμα

Το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα διέταξε έρευνα και εξέδωσε εντάλματα ερεύνης για την «Nazi-Free!». Κατασχέθηκαν σήματα, έγγραφα, υπολογιστές και σκληροί δίσκοι. Οι αρχές χαρακτήρισαν την πρόθεση της οργάνωσης να μπλοκάρει τη ναζιστική πορεία ως «δημόσια εξώθηση για τη διάλυση συγκέντρωσης», κάτι το οποίο είπαν ότι είναι παράνομο. Η διάθεση έκτοτε έχει δηλητηριαστεί, με τους ακτιβιστές να κατηγορούν τα δικαστήρια και τους πολιτικούς ότι επιδίδονται στην «ρητορική του εμφυλίου πολέμου».

Στο Βερολίνο, βουλευτές του Πράσινου Κόμματος δέχθηκαν σφοδρή κριτική για την ανάρτηση των ενοχοποιητικών σημάτων μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με έρευνες για παραβίαση του νόμου που ρυθμίζει τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις ζώνες μη-διαδηλώσεων.

Στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, ο πρόεδρος της Βουλής, μέλος του Αριστερού Κόμματος, Bodo Ramelow, αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση δημόσιας παρενόχλησης γιατί κόλλησε τις εκκλήσεις του «Nazi-free!» σε ένα φανάρι της τροχαίας, μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην Erfurt.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Το κρατίδιο της Σαξονίας, ενόψει της 65ης επετείου της Δρέσδης, προτιμά να καταφύγει σε απαγορεύσεις. Για το λόγο αυτό, αρχικά θέσπισε ένα νέο κυβερνητικό νόμο σχετικά με το δικαίωμα της συγκέντρωσης, ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα για διαμαρτυρία στο παλιό τμήμα της Δρέσδης και σε άλλα μέρη της πόλης, στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, η Δρέσδη απαγόρευσε την πορεία μνήμης του JLO παρά το γεγονός ότι ακόμα και συνταγματικοί ειδικοί έχουν ήδη διατυπώσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον νόμο αυτό. Παρόλα αυτά, το Διοικητικό Δικαστήριο της Δρέσδης ανέτρεψε την απαγόρευση την περασμένη Παρασκευή, με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμα και αν χρειαστεί να αναπτυχθούν 15.000 άνδρες της αστυνομίας στην πόλη.

Η Δρέσδη σκοπεύει να ασκήσει έφεση σε ανώτερο δικαστήριο, αλλά δεν φαίνεται πιθανόν να επιτραπεί η απαγόρευση. Στο μεταξύ, όλες οι πλευρές προετοιμάζονται για ένα θυελλώδες Σαββατοκύριακο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του κρατίδιου της Σαξονίας έδωσε διαταγή να είσαι σε ετοιμότητα δικαστές και εισαγγελείς, ενώ στη φυλακή της Δρέσδης έγινε χώρος στα κελιά για τουλάχιστον 80 άτομα.

Πηγή: Spiegel Online