Νέες σφοδρές εκρήξεις έπληξαν την Τρίπολη το απόγευμα της Τρίτης σε έναν από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς που έχουν σημειωθεί εναντίον της πόλης από την αρχή των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ το Μάρτιο, όπως δηλώνουν αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα, η Γαλλία χαρακτηρίζει του αντικυβερνητικούς ως τη μόνη «κυβερνητική αρχή» στη Λιβύη, ενώ μετά τον υπουργό Πετρελαίου και ο υπουργός Εργασίας εγκαταλείπει τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ads

Βόμβες χτυπούν αδιάκοπα την Τρίπολη κάθε λίγες ώρες από χθες Δευτέρα, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχώς εντείνονται.

Στο μεταξύ, η Γαλλία θεωρεί τους αντικαθεστωτικούς τη μοναδική «κυβερνητική αρχή» στη Λιβύη, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ υιοθετώντας μία νομική διατύπωση που θα μπορούσε να διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος των εξεγερμένων. Η Γαλλία αναφερόταν μέχρι τώρα στο Συμβούλιο ως «το νόμιμο πολιτικό συνομιλητή» της στη Λιβύη.

Πάντως, στην ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση που να εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει η αλλαγή διατύπωσης της Γαλλίας και ποιες είναι οι πρακτικές της συνέπειες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Παρίσι ελπίζει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες αυτή τη διατύπωση και ότι αυτό θα διευκολύνει την αποδέσμευση των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.

Ads

Μετά την υιοθέτηση στις 26 Φεβρουαρίου κυρώσεων από τον ΟΗΕ εναντίον του Καντάφι και των συγγενών του, οι Δυτικοί επιθυμούν να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία και να μεταφερθούν στις “αρχές” των εξεγερμένων στη Βεγγάζη.

Αυτομόλησε και ο Λίβυος υπουργός Εργασίας

Την ίδια ώρα, ο Λίβυος υπουργός Εργασίας Αλ Αμίν Μανφούρ, ο οποίος βρίσκεται στην Γενεύη για την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, αυτομόλησε. «Ναι, επιβεβαιώνουμε ότι αυτομόλησε», δήλωσε μία εκπρόσωπος της λιβυκής αποστολής στην Γενεύη.

Λίγες ημέρες πριν, και ο υπουργός Πετρελαίου εγκατέλειψε τον Καντάφι, για να ενωθεί προσεχώς με τους εξεγερμένους συμπατριώτες του και «να αγωνιστεί για ένα δημοκρατικό κράτος».

Καντάφι: Θα πολεμήσω ως το θάνατο

Ο Λίβυος ηγέτης πάντως παραμένει αποφασισμένος να μην αποχωρήσει από την εξουσία, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα πολεμήσει μέχρι τέλους». Σε ηχητική ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ, επισήμανε: «Έχουμε μόνο μία επιλογή: θα μείνουμε στην γη μας νεκροί ή ζωντανοί» και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στο συγκρότημά του στην Μπαμπ αλ Αζιζία, το οποίο επλήγη σήμερα αρκετές φορές από τις επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Κι ενω ο Καντάφι έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, στην Ουάσινγκτον, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνιζε πως η πίεση κατά του Καντάφι θα ενταθεί μέχρι να φύγει. «Η καγκελάριος και εγώ ήμασταν πολύ σαφείς. Ο Καντάφι πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να την παραδώσει στους Λίβυους και η πίεση θα ενταθεί μέχρι να το κάνει», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας ζήτημα χρόνου την απομάκρυνση του Καντάφι.

Μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για εγκλήματα πολέμου

Στο μεταξύ, η Αϊσά, κόρη του Καντάφι, κατέθεσε μήνυση σήμερα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι για «εγκλήματα πολέμου και δολοφονίες» μετά από το θάνατο τεσσάρων μελών της οικογένειάς της από τις ΝΑΤΟϊκές επιδρομές κατά της Τρίπολης, στα τέλη Απριλίου, ανέφεραν οι δικηγόροι της.

Η πρώτη μήνυση κατά του ΝΑΤΟ για «εγκλήματα πολέμου», κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και στο βελγικό ομοσπονδιακό εισαγγελικό γραφείο, δήλωσε ο Γάλλος Λικ Μπροσολέ, ένας από τους δικηγόρους της Αϊσά Καντάφι. Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε στην εισαγγελία του Παρισιού και καταγγέλλει «δολοφονίες», ανέφερε η Ντομινίκ Ατζιάν, επίσης δικηγόρος της κόρης του Λίβυου ηγέτη.

Και οι δύο μηνύσεις αφορούν την επιδρομή του ΝΑΤΟ στις 30 Απριλίου στη διάρκεια της οποίας, ο πιο νέος γιος του Μουάμαρ Καντάφι ο Σάιφ Αλ-Αραμπ 29 χρόνων, και τρία εγγόνια του Λίβυου ηγέτη, 4 μηνών έως 2 χρόνων, καθώς και πολλοί φίλοι και γείτονες της οικογένειας Καντάφι σκοτώθηκαν.

Ωστόσο, έχουν εκφραστεί πολλές αμφιβολίες για την αλήθεια σχετικά με τους θανάτους αυτούς. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την όλη ιστορία «προπαγάνδα» του λιβυκού καθεστώτος.