Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώνονται στην πόλη Μισράτα της δυτικής Λιβύης από τις δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των αντικαθεστωτικών στις οποίες αναφέρεται το πρακτορείο Reuters. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο σε επιθέσεις στη Μισράτα.

Ads

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς από τη Μισράτα ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών Αμπντελσαλάμ. «Οι ταξιαρχίες του Καντάφι άρχισαν να βομβαρδίζουν αδιακρίτως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο βομβαρδισμός συνεχίζεται. Στόχος τους είναι το κέντρο της πόλης, κυρίως η οδική αρτηρία Τρίπολη, και τρεις κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε.

Άλλος εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε πως τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το Σάββατο σε επιθέσεις στη Μισράτα, από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι. Σύμφωνα με τονίδιο, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό την Κυριακή και 28 το Σάββατο. Περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν το ίδιο διάστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος, Σαφιεντίν. «Οι ταξιαρχίες του Καντάφι, χρησιμοποιώντας ρουκέτες Γκραντ, εξαπέλυσαν τυχαίους βομβαρδισμούς την Κυριακή. Είχαν ως στόχο πολλές περιοχές εκεί. Υπάρχουν οκτώ μάρτυρες, Επίσης τριάντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν», επισήμανε.

Παράλληλα, 90 τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους σοβαρά, απομακρύνθηκαν από τη Μιζουράτα της Λιβύης με πλοίο από το Κατάρ το οποίο έφθασε στο λιμάνι της Σους, στην κεντρική Τυνησία, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP. Οι τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, χτυπήθηκαν από σφαίρες ή θραύσματα όλμων που χρησιμοποίησαν δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι. Διακομίστηκαν σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στις πόλεις Σους, Μοναστίρ και Μάχντια, ανέφερε το πρακτορείο.

Ads

Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών, Χάλντ Κάιμ είχε υποστηρίξει ότι ο στρατός του Καντάφι ανέστειλε τις επιχειρήσεις κατά των εξεγερμένων της Μισράτα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο στρατός δεν εγκατέλειψε την πόλη και τόνισε ότι προχώρησε σε αναστολή των επιχειρήσεων προκειμένου να επιτρέψει σε φυλάρχους να αναζητήσουν τρόπους για «μια ειρηνική λύση». «Οι ένοπλες δυνάμεις δεν αποσύρθηκαν από την Μισράτα. Ανέστειλαν μόνο τις επιχειρήσεις τους» τόνισε ο Κάιμ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε το Σάββατο από τον Λίβυο πρωθυπουργό Αλ Μπαγντάντι αλ Μαχμούντι να θέσει σε εφαρμογή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να δώσει ένα τέλος στις επιθέσεις σε αμάχους, αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα τώρα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού», προσθέτει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής το λιβυκό καθεστώς είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Μισράτα, διευκρινίζοντας ότι θα εμπιστευθεί σε φύλαρχους πιστούς στον Μουάμαρ Καντάφι την αποστολή να επιτύχουν το τέλος των εχθροπραξιών μέσω διαπραγματεύσεων ή δια της βίας στην πολιορκούμενη επί δυο μήνες πόλη. Σημειώνεται δε, ότι στις μάχες του Σαββάτου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον Κάιμ «στις φυλές ανατέθηκε να λύσουν το πρόβλημα μέσα σε 48 ώρες». «Εκτιμάμε ότι αυτή η μάχη θα επιλυθεί ειρηνικά και όχι στρατιωτικά» υπογράμμισε.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι ένας Γάλλος δημοσιογράφος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, τραυματίστηκε σοβαρά το βράδυ του Σαββάτου στην Μισράτα. Ο δημοσιογράφος, που εργάζεται για ιστολόγια και «εναλλακτικά μέσα», σύμφωνα με φίλους του, χτυπήθηκε από σφαίρα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίκμα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση, σύμφωνα με ένα γιατρό.

Εκρήξεις και στην Τρίπολη

Επιπλέον, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στην Τρίπολη. Πάνω από τη Λιβυκή πρωτεύουσα πετούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα καταδιωκτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Δύο εκρήξεις κοντά στο κέντρο της πόλης ακούστηκαν γύρω στις 19:45 τοπική ώρα και ακολούθησαν κι άλλες σε τοποθεσίες που δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστούν. Στις 21:00 τοπική ώρα, ακούστηκαν αντιαεροπορικά και αυτόματα όπλα σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, ενώ αεροσκάφη συνέχιζαν να κάνουν υπερπτήσεις στην πόλη. Τρεις ισχυρές εκρήξεις ταρακούνησαν την πρωτεύουσα στις 22:40 τοπική ώρα μια εκ των οποίων κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι δημοσιογράφοι, όχι μακριά από το κέντρο της πόλης. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε και την Παρασκευή το βράδυ επιδρομές στην Τρίπολη, κυρίως στον τομέα της κατοικίας του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα συνεχιστούν τα πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Λιβύη παρά τις δυσκολίες που εμφανίζονται από την παρουσία αμάχων κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έστω κι αν καθυστερήσουν ενδεχομένως οι βολές για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.